A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hypo-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Tri glavna ponuđača za Hypovu mrežu su u jugoistočnoj Europi | Politika+
Tvrtke

IZVORI TVRDE: Tri glavna ponuđača za Hypovu mrežu su u jugoistočnoj Europi

Među potencijalnim je kupcima za balkansku mrežu Hypovih ogranaka skupina bugarskih ulagača, uključujući i utjecajnog poduzetnika Cvetana Vasileva.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Tri su glavna ponuđača u utrci za kupnju mreže ogranaka nacionalizirane austrijske banke Hypo Alpe Adria u jugoistočnoj Europi, kazali su upućeni izvori.

Među potencijalnim je kupcima za balkansku mrežu Hypovih ogranaka skupina bugarskih ulagača, uključujući i utjecajnog poduzetnika Cvetana Vasileva i partnere, koje podupire ruska banka VTB, kazala su jučer dva izvora za Reuters.

Vasilev inače spada među vodeće dioničare bugarske banke Corpbank, koju je nedavno privremeno preuzela bugarska središnja banka nakon što su štediše počele masovno povlačiti depozite, potaknute glasinama o sumnjivim poslovima Vasileva i Corpbanka. Vasilev i Corpbank otklonili su tvrdnje a u Bugarskoj se protiv nekoliko osoba vodi istraga u vezi s poticanjem navale na šaltere.

Vasilev nije bio dostupan za komentar informacije o interesu za Hypovu mrežu u jugoistočnoj Europi. Njegova nekadašnja glasnogovornica u banci kazala je da više nije u kontaktu s njim i da mu ne može proslijediti upite. U ruskoj banci VTB-u također nisu željeli komentirati.

Među zainteresiranima je prema nekoliko izvora i Expobank u vlasništvu ruskog biznismena Igora Kima. Ta je ruska banka u siječnju kupila češke ogranke njemačke Landesbank Baden-Wuerttemberg. Ni iz te banke nisu željeli davati nikakve izjave.

Izvori nadalje tvrde da su zajedno interes pokazali i financijski ulagač Advent International i Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD). Ni oni nisu željeli komentirati tu informaciju.

Iz Deutsche Banka kojeg je austrijska država angažirala da vodi postupak prodaje odbili su komentirati. U Hypou i ministarstvu financija također nisu željeli komentirati.

Hypovu mreža ogranaka u jugoistočnoj Europi čini šest banka i tri leasing društava u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori. Smatra se prvorazrednom imovinom tog zajmodavca koji rasprodaje i druge dijelove poslovanja. Banka je nacionalizirana 2009. kako bi se izbjegao njezin kolaps i posljedični negativni učinci diljem regije, podsjeća Reuters.

Europska komisija lani je naložila vladi u Beču da pronađe kupca za balkansku mrežu Hypoa do sredine 2015. u zamjenu za odobrenje državne pomoći tome zajmodavcu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

balkan, hypo banka, banka