Hrvatska

VIDEO: Ivan Vrdoljak: Lokalne samouprave su krive za bježanje investitora

'Investitori bježe, a ista je konkuretnost, isti zakoni, znači može biti svugdje isto da investitori ne bježe, nego da dolaze. pod istim uvjetima, zakonima i pod istom Vladom.'

Piše: Branko Čović

Podpredsjednik HNS-a i ministar Ivan Vrdoljak istaknuo je danas na konferenciji za novinare kako podaci Nacionalnog vijeća za konkurentnost, prema kojima su u samom vrhu dvije županije - Varaždinska i Međimurska na čelu sa HNS-ovim županima, pokazuju kvalitetu stranačke politike te da dobro rade posao na korist građana i poduzetnika i u teškim uvjetima.

 

Odgovarajući na novinarski upit o odlasku norveških investitora iz Sućurja, ministar odgovara kako nema službenu informaciju, te naglašava kako ovo može biti dobar primjer s međumurskom i varaždinskom županijom gdje se grade tvornice i otvaraju radna mijesta,.

 

- Tamo smo svaki mjesec otvarali nova radna mjesta, a u drugim dijelovima Republike Hrvatske investitori bježe, a ista je konkurentnost, isti zakoni, znači može biti svugdje isto da investitori ne bježe, nego da dolaze pod istim uvjetima, zakonima i pod istom Vladom. Znači lokalna samouprava nosi odgovornost kako riješiti određeni problem i izaći u susret potencijalnim investitorima, kazao je Vrdoljak.

 

 

Vrdoljak, na novinarski upit o dolasku šefa ruskog Gazproma Alekseja Millera, naglašava kako je to jedan od niza sastanaka.

 

- Cilj nam je osigurati što jeftinije energente hrvatskom gospodarstvu i učiniti ga konkurentnijim i svi koji tome mogu pridonijeti su dobro došli, istaknuo je Vrdoljak te dodao da treba pitati čelnika Gazproma hoće li i INA biti tema razgovora.

 

 

Na pitanje da se zbog imenovanja načelnika općine RadobojAnđelka Toplovca za predsjednika uprave Narodnih novina riskira visoka kazna zbog sukoba interesa, Vrdoljak je rekao kako nije dobio ništa napismeno, no da će zatražiti pismeni stav Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

 

Najavio je da će također ispitati postoji li još koji slučaj da je lokalni dužnosnik ujedno i predsjednik uprave nekog javnog poduzeća.

 

- Moje se mišljenje ne poklapa s mišljenjem Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, zaključuje ministar Vrdoljak.

 

 

 

Upitan o stanju u Imunološkom zavodu, Vrdoljak je najavio da će uskoro Povjerenstvo raspisati javni natječaj za prikupljanje obvezujućih ponuda za kupnju Zavoda te da je potrebno pripremiti dokumentaciju za investitore. No ne treba žuriti, sve je u zadanim rokovima, rekao je Vrdoljak i dodao da se stanje u Zavodu stabliziralo i da se plaće redovito isplaćuju.

 

Župan međimurski Matija Posavec potvrdio je da se čuo s Čačićem nakon njegova izlaska iz zatvora, ali da ne osjeća nelagodu što je ostao u HNS-u i nije se pridružio Čačiću, iako ga je on politički promovirao.

 

 

 

- Nemam s time problema, neposredno su me izabrali građani na temelju moga rada, četiri sam godine bio zamjenik župana, kazao je Posavec

 

Posavec, župan Međimurske županije, četvrte na listi konkurentnosti, naglasio je kako već nekoliko posljednjiih godina bilježe pozitivne trendove, izvoz im je dvostruko veći od uvoza, imaju suficit robne razmjene, rast investicija i otvaraju nova radnih mjesta.

 

- Imamo vrlo učinkovitu javnu upravu, rekao je Posavec navodeći kako se potrebne dozvole izdaju u roku od sedam dana.

 

 

 

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

investicije, investitori, radimir čačić, matija posavec, ivan vrdoljak, hns