Burze

DNEVNO IZVJEŠĆE: Zagrebačka Burza: Očekuje se nastavak stagnacije Crobexa

Milijunski promet ostvaren je jedino dionicom HT-a, oko 3 milijuna kuna, a cijena joj je tek blago ojačala, za 0,27 posto, na 147 kuna.

Piše: p/h

Na Zagrebačkoj se burzi danas ne očekuju značajnije promjene niti u kretanju Crobexa, niti u likvidnosti jer zasad nema važnijih poslovnih vijesti.

 

Svih šest analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.Crobex indeks ojačao je jučer 0,28 posto, na 1.794 boda, a Crobex10 0,69 posto, na 1.024 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 7,3 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna više nego dan ranije, no i dalje je riječ o mršavom prometu. „Jučerašnji trgovinski dan na domaćem tržištu zaključen je u blagom plusu, barem što se ključnih indeksa tiče. No, i dalje se nastavlja razdoblje slabije likvidnosti“, ističe Mišo Kalajžić, voditelj službe brokerskog poslovanja Societe Generale Splitske banke.

 

Danas na burzi ne očekujem značajnije promjene, a trend skromne likvidnosti mogao bi se nastaviti, iako danas Državni zavod za statistiku objavljuje podatak o indeksu prometa industrije za svibanj.

 

Pozitivno je na indekse utjecao rast cijene dionice Ine za 3,2 posto, na 4.025 kuna, uz 236.000 kuna prometa. Milijunski promet ostvaren je jedino dionicom HT-a, oko 3 milijuna kuna, a cijena joj je tek blago ojačala, za 0,27 posto, na 147 kuna. Na listi najlikvidnijih slijedi dionica Tiska, s prometom od 681 tisuću kuna, uz stagnaciju cijene na 190 kuna. Ostala izdanja daleko su zaostala po pitanju prometa, pa je tako na trećem mjestu bila dionica Valamar Adria Holdinga sa skromnim prometom od 481 tisuće kuna.

 

„Danas na burzi ne očekujem značajnije promjene, a trend skromne likvidnosti mogao bi se nastaviti, iako danas Državni zavod za statistiku objavljuje podatak o indeksu prometa industrije za svibanj“, kaže Kalajžić. Američki indeksi jučerašnji su dan redom završili u „zelenom“. Dow Jones ojačao je za 0,47 posto, S&P 500 za 0,46 posto, a Nasdaq za 0,63 posto. Europski burzovni indeksi, pak, većinu dana proveli su u blagom plusu, uz oprezno trgovanje. Londonski FTSE indeks oslabio je jučer 0,34 posto, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,2 posto, a pariški CAC 0,15 posto. Oprezno trgovanje posljedica je početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

 

„Američki ulagači, slično kao i u Europi, nisu baš uvjereni da će sezona objave poslovnih rezultata kompanija proći prema željama i očekivanja, pa je oprez jedno od obilježja trgovanja na Wall Streetu. Valja napomenuti da je jučerašnja objava izvješća s posljednjeg zasjedanja Feda ipak donijela optimizam među investitore, a samim time i plus glavnih indeksa. Jer, po najavama se ne očekuje zaoštravanje monetarne politike do daljnjega, a i otkup obveznica od strane središnje banke nastavit će se barem do listopada, čime se omogućuje dotok kapitala na tržišta“, navodi Kalajžić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačka burza, dnevno izvješće, crobex, svjetska tržišta, splitska banka