Hrvatska

RASPRAVA: U Saboru stanka zbog otkaza novinarki HRT-a Heleni Krmpotić

Saborsko zasjedanje jutros je započelo 15-minutnom stankom na zahtjev HDZ-a, koji je prosvjedovao zbog otkaza HRT-ovoj novinarki Heleni Krmpotić.

Piše: P/H
HRT konstantno pada, nema tjedna da u novinama nemate neku aferu, no na to nitko iz Vlade i vladajuće koalicije ne reagira. Dokle će ministri i ministrice imati potrebu reagirati prema HRT-u samo kad netko komentira ili ih nešto pita", upitao je Jasen Mesić (HDZ) nakon stanke

Saborsko zasjedanje jutros je započelo 15-minutnom stankom na zahtjev HDZ-a, koji je prosvjedovao zbog otkaza HRT-ovoj novinarki Heleni Krmpotić.

 

Krmpotić je jučer ujutro obaviještena da je protiv nje pokrenuta procedura otkaza ugovora o radu, nakon što se na nju požalilo Ministarstvo socijalne politike i mladih. Ministarstvo se u pismu požalilo da je novinarka, 20. lipnja, neposredno prije potpisivanja ugovora s udrugama o financiranju trogodišnjih programa "Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju organizacije civilnog društva", pred okupljenim novinarima i sudionicima skupa "javno izgovorila niz uvredljivih riječi na račun Vlade i nekih ministara".

 

Heleni Krmpotić na HRT-u najavljen otkaz - nakon što se na nju zbog verbalnog delikta požalila Milanka Opačić!

 

"HRT konstantno pada, nema tjedna da u novinama nemate neku aferu, no na to nitko iz Vlade i vladajuće koalicije ne reagira. Dokle će ministri i ministrice imati potrebu reagirati prema HRT-u samo kad netko komentira ili ih nešto pita", upitao je Jasen Mesić (HDZ) nakon stanke. Podsjetio je da je HDZ u više navrata tražio stanke zbog stanja na HRT-u, "primjerice kada je glavni ravnatelj Goran Radman preko noći smijenio 40-ak urednika i kada je zatečen u sukobu interesa, kad mu je Nadzorni odbor iskazao nepovjerenje, kad su ukidana dopisništva u Hrvatskoj i inozemstvu, kad je zaposlenica HRT-a zbog mobbinga počinila samoubojstvo, a ona koja je upozorila na to dobila otkaz, kad je otkaz uručen HRT-ovoj revizorici ili kada je NO HRT-a na telefonskoj sjednici odobrio ugovor od 70-tak milijuna kuna".

 

Na to, kaže Mesić, Vlada i vladajuća koalicija nisu reagirale. "Reagira se tek kad se neka ministrica ili ministar nađu povrijeđeni bilo kakvom gestom novinara i istim novinarima prijeti se otkazima", ustvrdio je Mesić te dodao da se "taština u politici ne može braniti na taj način".

 

Zatražio je da u Sabor dođu "glavni ravnatelj HRT-a i oni koji ga nazivaju kako bi protestirali protiv određenih novinara".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

novinari, hdz, hrt, rasprava, sabor, helena krmpotić