Hrvatska

SARAJEVO: BiH: Europski sud napokon donio pravdu deviznim štedišama

'Pravda je spora, ali je dostižna. Pred sudom smo uspjeli dokazati da su Republika Slovenija i Republika Srbija doslovno opljačkale bosanskohecegovački i hrvatski narod.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Presuda Europskog suda za ljudska prava kojom je Sloveniji i Srbiji naloženo da starim deviznim štedišama s područja bivše Jugoslavije naloženo da isplate njihove uloge od povijesnog je značaja, prvi su komnetari medija u Bosni i Hrecegovini.

Zastupnica BiH pri Europskom sudu za ljudska prava Monika Mijić ocijenila je kako je time okončana dugogodišnja agonija štediša ne samo iz BiH, nego i iz Hrvatske.

"Pravda je spora, ali je dostižna. Pred sudom smo uspjeli dokazati da su Republika Slovenija i Republika Srbija doslovno opljačkale bosanskohecegovački i hrvatski narod. Nakon 23 godine te radnje dolaze na naplatu", kazala je Mijić za portal "Klix".

Pojasnila je kako se i od Slovenije i od Srbije sad očekuje da donesu zakone i utvrde procedure kojima će provesti presudu.

Ne učine li to u roku od godine dana, europski će sud, kako ističe Mijić, nastaviti donositi presude u svakom pojedinačnom slučaju.

"Srbija i Slovenija to ne smiju riskirati jer će onda morati isplatiti daleko više novca", smatrai Mijić.

Predsjednica Upravnog odbora Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH Amila Omersoftić izjavila je kako se nakon današnje presude Europskog suda "najviše boji slabe reakcije vlasti u BiH".

U izjavi za TV postaju BHT 1 kazala je kako su vlasti u toj zemlji svojim postupcima već ranije komplicirale položaj predratnih deviznih štediša, spominjući kao primjer postupak verificiranja stare devizne štednje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

štediše, bih, ljubljanska banka, slovenija, hrvatska