IT

ODLUKA: Microsoft najavio otpuštanje 18.000 radnika - 14 posto svoje radne snage

Oko 12.500 radnika bit će otpušteno radi uklanjanja preklapanja poslovanja s Nokijom, koju je Microsoft kupio u travnju ove godine za 7,2 milijarde dolara.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Softverska kompanija Microsoft danas je najavila je da će u ovoj godini otpustiti do 18.000 ljudi, odnosno 14 posto svoje radne snage, u sklopu reorganizacije Nokijinog mobilnog poslovanja koji je nedavno kupila.

Najveće otpuštanje radnika u 39-godišnjoj povijesti te kompanije najavljeno je nakon pet mjeseci mandata izvršnog direktora Satya Nadella.

Oko 12.500 radnika bit će otpušteno radi uklanjanja preklapanja poslovanja s Nokijom, koju je Microsoft kupio u travnju ove godine za 7,2 milijarde dolara. Microsoft nije objavio koliko radnih mjesta će biti ukinuto u Nokiji, a koliko u postojećim operacijama.

Kupnjom mobilnog poslovanja Nokije broj zaposlenih u Microsoftu popeo se za 25.000, što je povećalo ukupan broj zaposlenika na 127.000.

Rezanja vezana za Nokiju bila su očekivana. Microsoft je prilikom sklapanja ugovora o kupnji Nokije najavio da će smanjiti troškove za 600 milijuna dolara godišnje u roku od 18 mjeseci.

To će biti najveće otpuštanje u toj kompaniji od 2009., kada je nekadašnji izvršni direktor Steve Ballmer srezao 5.800 radnih mjesta ili oko 6 posto radne snage.

Novi potezi izvršnog direktora Nadella imaju za cilju olakšati Microsoftov pomak s kompanije koja je usmjerena prvenstveno na softver na kompaniju koja prodaje internetske usluge, aplikacije i uređaje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

otkazi, Microsoft, nokia