Tvrtke

MINISTARSTVO: Podneseno je sedam optužnih prijedloga zbog neisplate plaća

Zbog osnovane sumnje da nisu isplatili minimalnu plaću u propisanom roku, protiv sedam poslodavaca i odgovornih osoba već su podneseni optužni prijedlozi.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zbog neisplate zakonom propisanih minimalnih plaća do sada su inspektori rada podnijeli sedam optužnih prijedloga nadležnim prekršajnim sudovima, pripćilo je danas Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

Prema popisu poreznih obveznika koji ne isplaćuju plaće, koji je 15. srpnja objavila Porezna uprava, do jučer je započet inspekcijski nadzor kod 52 poslodavca, a završen je kod njih devet.

Zbog osnovane sumnje da nisu isplatili minimalnu plaću u propisanom roku, protiv sedam poslodavaca i odgovornih osoba već su podneseni optužni prijedlozi nadležnim prekršajnim sudovima, navodi Ministarstvo.

U tijeku je nadzor kod još 12 poslodavaca koji radnicima nisu isplatili minimalnu plaću, a kod troje poslodavaca je utvrđeno da radnicima nisu isplatili plaću, niti im dostavili obračune dugovanih plaća. I protiv njih će biti poduzete prekršajne mjere.

Ministarstvo ističe kako je od 1. siječnja do 30. lipnja obavljeno 5.728 inspekcijskih nadzora, a zbog osnovane sumnje u počinjenje ukupno 3.359 prekršaja iz nadležnosti Inspektorata rada prekršajnim sudovima podneseno je 1.356 optužnih prijedloga, izdan 61 prekršajni nalog i 83 obvezna prekršajna naloga, te je izrečeno 35 novčanih kazni.

Inspekcijama je utvrđeno da u navedenom razdoblju poslodavci nisu isplatili plaće za ukupno 7315 radnika, te je utvrđeno postojanje osnovane sumnje u počinjenje 441 prekršaja, navodi Ministarstvo.

Porezna uprava prošlog je tjedna objavila da čak 5.620 tvrtki i 1.418 obrtnika u Hrvatskoj ne isplaćuje plaće svojim radnicima, nakon čega je ministar Mirando Mrsić najavio da će odmah uputiti inspekcije u tvrtke s najvećim brojem radnika.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAPOSLENI, PLAĆE, TVRTKE, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, NEISPLATA PLAĆA