Mojbiz

PREGOVORI: Nema rješenja: Argentina na korak do drugog bankrota u 12 godina

Uz posredovanje Daniela Pollacka, sudski ovlaštenog medijatora, u utorak su predstavnici Argentine i investicijskih fondova u New Yorku prvi puta razgovarali 'oči u oči'.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Višesatni pregovori između predstavnika Argentine i investicijskih fondova nisu u utorak doveli do rješenja problema s otplatom dugova, kazao je argentinski ministar gospodarstva Axel Kicillof, samo dan uoči mogućeg bankrota te južnoameričke zemlje.

Uz posredovanje Daniela Pollacka, sudski ovlaštenog medijatora, u utorak su predstavnici Argentine i investicijskih fondova u New Yorku prvi puta razgovarali 'oči u oči'. Unatoč 'iskrenoj razmjeni mišljenja i zabrinutosti', napredak u pregovorima nije postignut, poručeno je nakon sastanka.

Zasad nije sigurno da će dvije strane nastaviti pregovore u srijedu, a ako do dogovora ne dođe, u četvrtak bi Argentina mogla bankrotirati po drugi puta u 12 godina.

To treće po veličini južnoameričko gospodarstvo već se godinama bori s investicijskim fondovima koji su nakon bankrota Argentine 2002. godine jeftino kupili njezine obveznice, a potom odbili restrukturirati dugove, tražeći od te zemlje da ih u potpunosti isplati.

Nakon izgubljenih brojnih sudskih parnica na sudovima u SAD-u, Argentini se primaknuo rok da postupi po presudi američkog okružnog suca Thomasa Griesa iz 2012. godine, prema kojoj bi fondovima trebala isplatiti 1,33 milijarde dolara plus kamate.

Ako se ne postigne dogovor u pregovorima, američki sud spriječit će Argentinu u isplati obveznica koje na naplatu dospijevaju 30. srpnja, što bi izazvalo novi bankrot te zemlje.

Argentini preostaje malo opcija. Može isplatiti fondove, prekinuti pregovore ili uvjeriti suca Griesa da odgodi ili povuče odluku o roku, što je ovaj već jednom odbio.

Preostaje mogućnost da fondovi zatraže od suda odgodu tog roka. Prema nekim izvorima, skupina argentinskih banaka ponudila je jamstvo od 250 milijuna dolara investicijskim fondovima kako bi oni zatražili od suda odgodu tog roka.

Za razliku od dužničke krize 2002. godine, kada je Argentina bila bez novca i nije mogla platiti ni državne službenike, danas je solventna. No, američki sud mogao bi je spriječiti da ispuni svoje obveze po obveznicama sve dok traje bitka s fondovima.

A argentinska vlada tvrdi da bi dogovorom, kakav traže fondovi, prekršila tzv. RUFO klauzulu koja je sprječava da dobrovoljno ponudi bolje uvjete investitorima nego što ih je dala 2005. i 2010. godine u zamjenama obveznica koju je prihvatilo više od 90 posto kreditora.

Ti su kreditori tada u toj zamjeni pristali na isplatu jedne trećine originalne vrijednosti obveznica. Ta RUFO klauzula na snazi je do 31. prosinca ove godine.

Dio kreditora pozvao je američkog suca da povuče svoju presudu i najavio da će odustati od RUFO klauzule kako bi olakšao pozicije Argentini.

Ako ni jedna strana ne popusti, Argentina će bankrotirati 31. srpnja. Premda ima dovoljno sredstava za isplatu dugova u stranoj valuti, vrijednih 35 milijardi dolara, zbog sudske presude vlada neće moći isplatiti kreditore izvan Argentine.

Mogući bankrot, ipak, neće izazvati buru na međunarodnim financijskim tržištima, kakvu je prije nekoliko godina izazvao rizik od bankrota Grčke. Argentina je, naime, već godinama isključena iz financijskih tržišta. No, bankrot bi izazvao velike probleme samoj Argentini koja se već dugo bori s recesijom, slabom valutom, padom deviznih rezervi i s jednom od najviših inflacija u svijetu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bankrot, argentina, kriza