A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/orsat-miljenic-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Vlada s tri vjerske zajednice potpisuje ugovor: Evo o čemu se radi | Politika+
Hrvatska

UGOVOR: Vlada s tri vjerske zajednice potpisuje ugovor: Evo o čemu se radi

Radi se o Savezu crkava Riječ života, Crkve cjelovitog evanđelja i Protestantske reformirane kršćanske crkve.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska Vlada potpisat će ugovor s tri vjerske zajednice kojim će se urediti pitanja od zajedničkog interesa, dakle ona koja se tiču vjeronauka, braka i financiranja - radi se o Savezu crkava Riječ života, Crkve cjelovitog evanđelja i Protestantske reformirane kršćanske crkve.

Vlada time provodi presudu Europskog suda za ljudska prava iz 2010. godine, koji je utvrdio da su spomenute vjerske zajednice bile diskriminirane.

Diskriminacija se sastojala u tome što im je država odbijala sklopiti ugovore o pitanjima od zajedničkog interesa koji se tiču omogućavanja vjeronauka u javnim školama i priznavanja učinka braka sklopljenog pred predstavnicama tih vjerskih zajednica, objasnio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić na sjednici Vlade.

Pregovori o provedbi sudske odluke počeli su još 2012., no spornim se pokazalo pitanje financiranja. Spomenute zajednice to nisu utužile pred Sudom, no s obzirom da se financiraju sve druge zajednice koje imaju ugovor, ovo bi bila potencijalna diskriminacija bez te odrede, rekao je Miljenić.

Vlada i tri vjerske zajednice u konačnici su dogovorile nacrt ugovora koji pokriva vjeronauk i brak te financiranje. Radi se o 618 tisuća kuna godišnje iz proračuna za sve tri vjerske zajedice, precizirao je Milljenić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ugovor, vjerske zajednice, vlada