Turizam

PROGNOZE: Analitičari: Turistički prihodi mogli bi dosegnuti 7,45 mlrd eura iz 2008. godine

Podaci za prvih šest mjeseci potvrđuju nastavak pozitivnih trendova.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nakon podataka Državnog zavoda za statistiku (DZS) o rastu broja noćenja turista u lipnju, analitičari procjenjuju da bi u cijeloj ovoj godini broj noćenja mogao porasti za 3 posto, dok bi turistički prihodi konačno mogli dosegnuti 7,45 milijardi eura, koliko su iznosili 2008. godine.

Državni zavod za statistiku objavio je u četvrtak da je u lipnju zabilježen porast dolazaka turista za 9,9 posto, dok je broj noćenja povećan za 12,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

„Oba podataka zabilježila su razmjerno visoke stope rasta, ublažavajući tako nešto lošije podatke u svibnju. Naime, s godišnjom stopom rasta od 9,9 posto, ukupni dolasci u Hrvatsku premašili su 1,8 milijuna, dok je broj lipanjskih noćenja iznosio 8,7 milijuna“, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

Pozitivnim kretanjima isključivo su pridonijeli strani turisti jer je broj njihovih dolazaka porastao za 11,5, a noćenja za 13,8 posto u odnosu na lanjski lipanj. Domaćih turista bilo je istodobno 4,3 posto manje, dok je broj njihovih noćenja pao za 1,4 posto.

Podaci za prvih šest mjeseci potvrđuju nastavak pozitivnih trendova kod fizičkih pokazatelja u turizmu, pa se, poručuju analitičari RBA, može govoriti o relativno uspješnoj predsezoni.

„Ukupan broj noćenja u prvoj polovini godine približio se 15 milijuna, što je 4,7 posto više u usporedbi s istim lanjskim razdobljem te 7,2 posto više u usporedbi s predkriznom 2008. Istodobno su dolasci turista povećani za 7,1 posto na godišnjoj te 4,4 posto u odnosu na 2008. i iznose za prvih šest mjeseci 4 milijuna“, navode analitičari RBA.

Premda su fizički podaci bolji u odnosu na prihodovno rekordnu predrecesijsku 2008. godinu, prihodi od turizma ove bi godine mogli tek dosegnuti nominalnu razinu iz 2008.

„Podaci sugeriraju da se prosječni turist ne odriče dokolice, ali se ipak prilagođava krizi smanjenjem potrošnje. Na razini cijele godine očekujemo rast turističkih noćenja od 3 posto, dok bi prihodi od turizma, s približno istom stopom rasta na godišnjoj razini, mogli konačno dosegnuti razinu iz 2008. u iznosu 7,45 milijardi eura“, zaključuju analitičari RBA.

S time se slaže i Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke, koji ove godine očekuje rast prihoda od turizma za 3 posto, nakon lanjskih 4,9 posto.

„Turistički prihodi mogli bi se približiti dosad rekordnoj razini iz 2008. godine od 7,4 milijarde eura. No, to je iznos na nominalnoj razini, a ne realnoj, koja uzima u obzir i stopu inflacije u proteklim godinama“, zaključuje Zdeslav Šantić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zdeslav šantić, turizam, analitičari