Svijet

ZNATNE RAZLIKE: Prvi razgovor Baracka Obame i Vladimira Putina nakon nesreće MH17

Dvojica predsjednika dogovorila su se da će komunikacijski kanal ostaviti otvorenim, navodi Bijela kuća.

Piše: p/h

Američki i ruski predsjednik u petak su u prvom telefonskom razgovoru nakon rušenja malezijskog zrakoplova izrazili zabrinutost, Barack Obama zbog sve snažnije potpore Moskve proruskim separatistima na istoku Ukrajine, a Putin zbog američkih sankcija Rusiji koje drži kontraproduktivnima.

 

Veze između Sjedinjenih Država i Rusije pale su na najnižu razinu od kraja Hladnog rata zbog ukrajinske krize pri čemu Washington optužuje Moskvu da oružano i logistički pomaže pobunjenike. "Predsjednik je izrazio duboku zabrinutost zbog sve veće potpore Rusije separatistima u Ukrajini", stoji u izjavi Bijele kuće. Dodaje se da je Obama ponovio da prednost treba dati diplomatskom rješenju krize u Ukrajini. Dvojica predsjednika u petak su prvi put telefonski razgovarala nakon 17. srpnja, kada je malezijski zrakoplov srušen raketom iznad istočne Ukrajine za što američki dužnosnici optužuju proruske pobunjenike.

 

"Sankcije koje je Washington nametnuo (Rusiji) kao sredstvo pritiska predsjednik je nazvao kontraproduktivnima i rekao da štete bilateralnim odnosima i općenito međunarodnoj stabilnosti", stoji u izjavi Kremlja.

 

SAD i Europska unija uvele su ovaj tjedan nove sankcije ruskim dužnosnicima, nekim ruskim bankama i tvrtkama. U izjavi koju je objavio Kremlj navodi se da su "znatne razlike" i dalje prisutne između dvojice lidera no da su obojica naglasila važnost "trenutačnog i održivog prekida vatre" na istoku Ukrajine. Dvojica predsjednika dogovorila su se da će komunikacijski kanal ostaviti otvorenim, navodi Bijela kuća.

 

Obama je također izrazio zabrinutost zbog, kako je rekao, ruskog kršenja Sporazuma o uništenju nuklearnih raketa manjeg i srednjeg dometa iz 1988.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

razgovor, sad, bijela kuća, rusija, moskva