MISLAV MIHOLEK

KOLUMNA MISLAVA MIHOLEKA: HDZ-ov gospodarski program treba vidjeti čim prije

Ako će Karamarko i HDZ vladati na isti način kao što vladaju Milanović i SDP-HNS cirkus, onda će se država raspasti kao kula od karata.

Piše: Mislav Miholek

Nije teško za pretpostaviti da će negdje oko godinu i pol SDP-HNS-priljepci koalicija vladati ovom zemljom i svim snagama crpiti sredstva iz proračuna za svoje stranačko-privatne svrhe. Zov proračuna jači je od svih zovova. Iako se SDP i HNS ne slažu oko ničega (primjerice sukob Vrdoljak-Maras), postoji generalni stav da treba iskoristi svaku kunu navedenog proračuna, dok se HDZ ne vrati na vlast.

 

Opet će lijevi mediji pred izbore pokazivati da će SDP-OraH stvoriti vladu bez problema, realno je očekivati da će HDZ trijumfirati i imati komotnu većinu bez problema. Naime, unatoč tome što god da se pisalo, politički narod glasa relativno racionalno. Nažalost, glasa se protiv i glasa se za najsigurniju opciju. Poslije ovakve nesposobne vladavine Zorana Milanovića, u kojoj je gospodarstvo propalo, a političke tenzije narasle do neba, iluzorno je govoriti o novom mandatu SDP-a.

 

Politička situacija je toliko uzavrela i toliko se Milanović potrudio da svakoga desničara naljuti, da je to nevjerojatno. Doduše, mišljenja sam da gospodarstvo ima prednost pred ideologijom, iako nisam od onih koji ideologiju smatraju nečim umrlim. Francis Fukuyama se pokazao naivcem.

 

Jugoslavensko gospodarstvo nalazilo se u krizi od šezdesetih godina, a kriza se vukla do raspada države. Hrvatska je preuzela svoj dio tereta i zadnjih 25 godina nastavila uništavati gospodarstvo. Pod Račanom i Sanaderom, gospodarstvo je bilo u umjetnom naletu (jugo princip, diži kredite, pa nek unuci otplaćuju), pa je naletilo na minu svjetske krize i domaćih strukturalnih problema, te se jednostavno strmoglavilo u bolnu realnost.

 

Pod Jadrankom Kosor ekonomija je bila na aparatima i na temeljnom održavanju, a gospodarski pristup Slavka Linića i Zorana Milanovića može se prikazati tako da su iščupali cijevi iz bolesnika, zaustavili aparate, bejzbol palicom isprebijali bolesnika kako bi namaknuli dodatne poreze, stavili na leđa još državnih birokrata i onda se čudili zašto je pacijent (gospodarstvo) sve mršaviji i zašto nasilno uzimanje krvi čini pacijenta slabokrvnim. Te naravno, nezahvalni pacijent (poslodavci i radni narod) tuži se na predivnu skrb koju su mu stručnjaci iz cirkusa SDP-HNS pružili.

 

Nitko ne želi ulagati u ovakvu zemlju. Posla nema. HDZ ima pred sobom odgovornost da pred javnost, onu političku, ali i stručnu predočiti gospodarski program koji će omogućiti da Hrvatska, kao država, društvo i ekonomija, konačno prodiše. Jer ako će Karamarko i HDZ vladati na isti način kao što vladaju trenutno Zoran Milanović i SDP-HNS cirkus, onda postoji objektivna mogućnost da će se država raspasti kao kula od karata.

Dakle, za dobrobit zemlje i same stranke, SDP-u nakon što siđe s vlasti, trebalo bi jedno dobro provjetravanje. Ovih dvije i pol godine nešto su najgore što je Hrvatska vidjela u mirnodopskim uvjetima od 1848., kada počinje nekakva moderna povijest Hrvatske i nekako se poslaguju kockice onoga što bi se moglo nazvati hrvatska nacija. Komunistički je režim u Hrvatskoj od 1944. do 1990.  poticao jedan specifični oblik vladavine koja glasi neodgovornost bez posljedica i jedini princip koji je vrijedio bila je ideološko sljepilo i stranačka poslušnost. SDP nije se odmaknuo od takvoga modela.

 

Drugi problem hrvatske politike je taj što HDZ funkcionira na vrlo sličan način. Sanaderov period vladanja Hrvatskoj označava poslusništvo, koje je  bilo glavni kriterij imenovanja, a Sanaderova glavna preokupacija bila je sisanje proračunskih sredstava koje je otišlo toliko daleko da se osnovalo poduzeće profila Fimi-media. Takvo HDZ-ovo ponašanje zove unaprijed na uzbunu. Karamarko nije Sanader. Ali, da bi dokazao da su mu namjere čiste i poštene, treba čim prije predočiti HDZ-ov gospodarski program.

 

Izgovor da će SDP pokrasti rješenja istoga po meni nije zadovoljavajuć. Pa neka ukradu ako funkcioniraju navedena rješenja. Pa nije valjda da stranački interes ide ispred nacionalnog? Doduše, sve me strah kako u godinu i pol ova vlast može išta više napraviti. Možda i može, ministar Lalovac zvuči racionalno. Pitanje je koliko može izdržati da nekome iz stranačkih oligarhija ne stane na žulj.

 

Čini mi se nadrealnim pisati 2014., da 25 godina poslije pada Berlinskoga zida, u kapitalizmu trebaju vrijediti kapitalistička pravila. Nije pitanje da ili ne kapitalizam, nego je pitanje kakav kapitalizam? Vrijeme je da si Hrvati izbiju iz glave ideju da su poslodavci humanitarne udruge. Poslodavcima je profit na prvome mjestu. Nikakav radnik. Cilj kvalitetno uređene države je da čim više ljudi može izaći na tržiste rada i ponuditi svoje usluge i za svoj rad dobiti adekvatnu plaću. Trenutno, u Hrvatskoj, takvoga okvira nema. Nema pravne sigurnosti.

 

Nitko ne želi ulagati u ovakvu zemlju. Posla nema. HDZ ima pred sobom odgovornost da pred javnost, onu političku, ali i stručnu predočiti gospodarski program koji će omogućiti da Hrvatska, kao država, društvo i ekonomija, konačno prodiše. Jer ako će Karamarko i HDZ vladati na isti način kao što vladaju trenutno Zoran Milanović i SDP-HNS cirkus, onda postoji objektivna mogućnost da će se država raspasti kao kula od karata.

 

U takvim situacijama, na političku scenu izlaze ekstremni svih boja. Zato je prijeko potrebno da se taj gospodarski program usavrši kako bi barem neke druge generacije imale nekakve šanse za prosperitet, kada su već trenutne mlade snage osuđene na emigraciju u Kanadu i Australiju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mislav miholek, zoran milanović, tomislav karamarko, sdp, hdz