Mojbiz

REAKCIJE: Lalovac: Pad rejtinga upozorenje Vladi. Josipović: Svijet nas prepoznaje kao ekonomiju koja nije izašla iz krize

'Stanje nije dobro.'

Piše: PolitikaPlus/Hina
'Mislim da je ovo upozorenje da dugoročno moramo ozbiljno razmišljati o rashodovnoj strani proračuna. Kratkoročno još imamo daha, ali dugoročno, već u 2014. i 2015. godini, ukoliko bude veći poremećaj na financijskom tržištu, to bi moglo utjecati na javne financije i zbog toga se nadam da će svi ministri zajedno s Vladom ozbiljno razmotriti rebalans u rujnu ove godine.'

Ministar financija Boris Lalovac je ocijenio kako sniženje kreditnog rejtinga agencije Fitch Hrvatskoj upozorenje Vladi i ministrima da se mora ozbiljno razmišljati o rashodovnoj strani proračuna, a predsjednik Republike Ivo Josipović drži da to sniženje rejtinga znači da svijet Hrvatsku prepoznaje kao ekonomiju koja još nije izašla iz krize.

"Mislim da je ovo upozorenje da dugoročno moramo ozbiljno razmišljati o rashodovnoj strani proračuna. Kratkoročno još imamo daha, ali dugoročno, već u 2014. i 2015. godini, ukoliko bude veći poremećaj na financijskom tržištu, to bi moglo utjecati na javne financije i zbog toga se nadam da će svi ministri zajedno s Vladom ozbiljno razmotriti rebalans u rujnu ove godine", rekao je ministar Lalovac danas u Metkoviću, odgovarajući na pitanja novinara u vezi s najnovijim sniženjem kreditnog rejtinga Hrvatske.

Na upit novinara hoće li ovaj pad kreditnog rejtinga utjecati na financije, ministar Lalovac je rekao kako se nada da u ovoj godini neće.

"U ovoj godini smo već izašli na financijsko tržište i nadam se da do kraja godine to neće utjecati, iako bi bilo nekih novih zaduženja. Međutim, dugoročno svakako znači, ukoliko se dogode nekakvi veći poremećaji na financijskom tržištu, to bi svakako utjecalo na stanje javnih financija", kazao je Lalovac.

Na upit kako komentira objašnjenje agencije Fitch da će se recesija u Hrvatskoj nastaviti i da sumnja da Vlada može izvući zemlju iz krize, ministar Lalovac je kazao kako je Fitsch analizirao dvije velike stvari koje pokušavamo ostavriti - gospodarski rast i smanjenje javnog duga.

"Ako ih promijenimo, svakako će utjecati na pozitivne promjene rejtinga", rekao je. Dodao je kako se nada da će premijer s užim kabinetom prihvatiti njegov prijedlog, a to je, kazao je " rasterećenje građana što se tiče poreza na dohodak; hajdemo reći, ono proširenje poreznih razreda, što će svakako utjecati na potrošnju".

Kad znate da 60 posto BDP-a zavisi o potrošnji građana i kućanstva, to bi mogao biti jedan pozitivan utjecaj, da se BDP u konačnici okrene prema pozitivnim brojkama, dodao je.

Na upit hoće li doći do smanjenja plaća zbog slabog punjenja proračuna, ministar Lalovac je odgovorio niječno i ponovio da su mirovine i plaće neupitne. Dodao je kako međutim "sigurno dugoročno nije održivo" ono, što je otvorio kao pitanje, "za 31 milijardu kuna koliko trošimo na plaće".

Na upit hoće li biti novih zaduženja, Lalovac je odgovorio: "Vidjet ćemo kakva će biti ova godina".

Pokušat ćemo iskoristiti povoljno stanje na tržištu, ako se budemo mogli zaduživati po povoljnim kamatama, rekao je. Znate da smo se usprkos niskom rejtingu zadužili (uz kamatu) oko četiri posto, odnosno 3,75 posto. "Ukoliko ostvarimo takve neke slične ponude bilo bi ludo ne iskoristiti takvo jedno povoljno stanje na tržištu i da preduhitrimo neka negativna stanja ako bi se ostvarila u eurozoni", rekao je Lalovac.

Na upit može li pad kreditnog rejtinga uzrokovati političku krizu u Hrvatskoj, Lalovac je odgovorio da ne može. Svakako ovisimo o stanju Europske središnje banke i stanja u eurozoni, s druge strane imamo i pozitivan izvoz, dodao je Lalovac.

Predsjednik Josipović je novinarima rekao kako je kreditni rejting obično odraz gospodarskog stanja.

"Znamo da gospodarsko stanje nije dobro. Unatoč nekim povoljnim pokazateljima - rastao je ponovno izvoz - vidimo da nas svijet prepoznaje kao ekonomiju koja nije još izašla iz krize", rekao je predsjednik Republike novinarima uoči početka 17. maratona lađa u Metkoviću kojemu je pokrovitelj.

Agencija Fitch snizila je jučer kreditni rejting Hrvatske za jedan stupanj, na 'BB' za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti i 'BB+' u domaćoj, jer očekuje nastavak recesije i sumnja da će država uskoro stabilizirati javni dug.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kreditni rejting, ivo josipović, boris lalovac, fitch