Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: U FOKUSU: Azijske burze ojačale nakon slabih gospodarskih pokazatelja

Ulagači vjeruju da će niz slabijih makroekonomskih pokazatelja iz najvećih svjetskih gospodarstava navesti središnje banke da i dalje vode poticajnu monetarnu politiku.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle jer ulagači vjeruju da će niz slabijih nego što se očekivalo makroekonomskih pokazatelja iz najvećih svjetskih gospodarstava navesti središnje banke da i dalje vode poticajnu monetarnu politiku.

 

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,7 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru i Australiji porasle između 0,1 i 0,7 posto. Burzovni indeksi u Hong Kongu i Šangaju oslabili su, pak, oko 0,1 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,2 posto. Podršku tržištima pruža nada ulagača da će najveće središnje banke u svijetu još dulje vrijeme voditi labavu monetarnu politiku.

 

Na to upućuje niz slabijih nego što se očekivalo makroekonomskih pokazatelja – od slabosti potrošnje u SAD-u, preko oštrog pada japanskog gospodarstva u drugom tromjesečju, do slabosti kreditiranja u Kini.

 

Danas se očekuju i novi podaci iz eurozone koji će pokazati u kakvom je stanju gospodarstvo tog bloka. Vjeruje se da neće biti baš obećavajući, pa bi se Europska središnja banka mogla naći pod pritiskom da uskoro dodatno olabavi monetarnu politiku. „Tržište dionica pozitivno je reagiralo na loše gospodarske podatke iz SAD-a, Kine, eurozone i Japana. Čini se da će neke središnje banke morati uvesti dodatne poticajne monetarne mjere ili nastaviti voditi labavu politiku dulje nego što se mislilo“, kaže Aroop Chatterjee, analitičar u Barclays banci.

 

A na valutnim se tržištima jutros trguje oprezno, pri čemu je američka valuta blago ojačala. Tečaj dolara kreće se oko 102,60 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 102,30 jena. Dolar je blago ojačao i u odnosu na europsku valutu, pa je cijena eura skliznula s jučerašnjih 1,3365 na 1,3360 dolara, nedaleko najniže u devet mjeseci od 1,3333 dolara. U odnosu na japansku valutu, tečaj eura dosegnuo je 137 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 136,65 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dollar, azijske burze, svjetska tržišta, jen