A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/plitvicka-jezera-vt-104.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Mihael Zmajlović: U zaštićena područja ulažemo više nego prošlih desetljeća | Politika+
Hrvatska

PARKOVI PRIRODE: Mihael Zmajlović: U zaštićena područja ulažemo više nego prošlih desetljeća

Do kraja 2020., Hrvatska bi iz strukturnih fondova trebala povući ostatak od 800 milijuna kuna.

Piše: PolitikaPlus

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izjavio je danas kako Hrvatska u zaštićena područja, nacionalne parkove i parkove prirode ulaže više nego posljednjih desetljeća, navodeći da je u posjetiteljsku infrastrukturu u zadnje dvije godine uloženo 120 milijuna kuna, a ove i slijedeće godine u planu je ulaganje dodatnih 115 milijuna.

 

Do kraja 2020., Hrvatska bi iz strukturnih fondova trebala povući ostatak od 800 milijuna kuna, rekao je Zmajlović na konferenciji za novinare u Makarskoj, gdje je, zajedno s gradonačelnikom Tonćijem Bilićem, ravnateljem Parka prirode Biokovo Nenadom Bekavcem i pročelnikom Hrvatske gorske službe spašavanja Vinkom Prizmićem predstavio ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu na zaštićenim područjima. Zmajlović je naveo da će od infrastrukturnih projekata za Biokovo, vrijednih 27 milijuna kuna, koristi imati država, turizam, Park prirode i lokalna zajednica.

 

Bilić je, pak, naglasio kako Park prirode Biokovo očekuje realizaciju dvaju velikih projekata. U preuređenje zgrade za potrebe PP Biokovo uložit će se 6,7 milijuna kuna, a prostor će biti uređen do kraja 2015. godine. Drugi projekt sadrži novi model posjećivanja Biokova, s unapjređenjem interpretacijskih sadržaja i opremanjem posjetiteljskom infrastrukturom te obnovom biokovske ceste, a vrijedan je oko 20 milijuna kuna. Bilić se osvrnuo i na više od 40 godina star projekt žičare od Makarske do vrha Vošac na Biokovu, najavivši kako će žičara biti završena za dvije do tri godine, do kada bi trebao biti završen i heliodrom u Makarskoj.

 

"Dolazak ministra u Makarsku jasna je poruka podrške Ministarstva u strateškom razvoju Parka prirode Biokov, čime se ostvaruju i pretpostavke za budući razvoj, novo zapošljavanje i kvalitetniji rad stručnjaka u parku prirode, a naša je zajednička obveza utvrđivanje kriterija održivog razvoja i čuvanje vrijednosti tog područja", kazao je Nenad Bekavac.

 

Vinko Prizmić je, pak, upozorio kako ljudi često znaju precijeniti svoje sposobnosti, zbog čega mora intervenirati služba spašavanja, a uvjeren je da će projekti poput onih na Biokovu pridonijeti smanjenju takvih neželjenih događaja, jer će sadržaji Biokova posjetitelje motivirati da se zadrže na prostorima koji su za turiste i izletnike primjereni i uređeni.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAŠTIĆENA PODRUČJA, PARKOVI, ULAGANJA