Sport

ATLETIKA: Pregled nastupa hrvatskih predstavnika četvrtog dana natjecanja na EP

Sandra Perković u bacanju diska i Ana Šimić u skoku u vis izborile su plasman u finale.

Piše: p/h

Četvrtog dana natjecanja na Europskom prvenstvu u atletici u Zurichu nastupilo je četvero hrvatskih predstavnika s polovičnim uspjehom. Sandra Perković u bacanju diska i Ana Šimić u skoku u vis izborile su plasman u finale, dok su Valentina Mužarić u bacanju kugle i Dino Pervan u skoku u dalj zapeli u kvalifikacijama.

 

Najbolja svjetska diskašica Sandra Perković plasirala se u finale prebacivši kvalifikacijsku normu od 57.50 metara već u prvom pokušaju. Perković je u kvalifikacijama bacila disk na 63.93 metra i u subotnjem finalu (16.45 sati) ići će po svoje treće europsko zlato.

 

U finale skoka u vis plasirala se 24-godišnja Ana Šimić preskočivši 189 cm. Kvalifikacijsku norma je bila 194 cm, ali do te visine se nije ni došlo, jer se na kraju pokazalo da je dovoljno bilo preskočiti 185 cm. Šimić je 180 cm preskočila u prvom, 185 u drugom, a 189 cm u trećem pokušaju. U kvalifikacijma je deset atletičarki preskočilo 189 cm, a još pet ih je ušlo u finale sa preskočenih 185 cm. Finale ženskog skoka u vis je u nedjelju u 15.16 sati. U Zurichu nema naše najbolje visašice Blanke Vlašić, koja je zbog bolova u lijevom koljenu otkazala nastup na Europskom prvenstvu.

 

Hrvatska rekorderka u bacanju kugle 22-godišnja Valentina Mužarić hicem od 16.27 metara zauzela je 13. mjesto u kvalifikacijama, te se nije uspjela plasirati u nedjeljno finale. U teškim, kišovitim vremenskim uvjetima Mužarić je imala samo prvi valjan hitac, dok je nakon podbačaja u drugom i trećem pokušaju namjerno prestupila. Nažalost, ozljeda koljena koja je Valentini odnijela cijelo ljeto treninga pokazala se prevelikim hendikepom za našu mladu bacačicu koja je imala idealnu priliku plasirati se u finale, jer na bacalištu bilo tek 16 natjecateljica.

 

Dino Pervan nije se uspio plasirati u finale skoka u dalj, on je u kvalifikacijama s daljinom od 7.53 metara zauzeo 24. mjesto u konkurenciji 30 skakača, dok je za finale trebalo skočiti 7.78 metara. Pervan, kojeemu je ovo bilo drugo EP, u kvalifikacijama je izveo samo jedan ispravan skok, u drugoj seriji kada je doskočio na 7.53m što je za 39 centimetara slabije od njegova najboljeg rezultata sezone, a 42cm slabije od osobnog rekorda. Ipak, 24. mjesto je napredak u odnosu na prije prije godine kada je na EP u Helsinkiju tri puta prestupio u kvalifikacijama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

skok u vis, disk, atletika, kugla