A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/poplava-morh-osrh-gombr-113.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ministarstvo graditeljstva: Podaci o obnovi poplavljenih kuća | Politika+
Hrvatska

212 VLASNIKA: Ministarstvo graditeljstva: Podaci o obnovi poplavljenih kuća

Dobili prve rate u ukupnom iznosu od oko šest milijuna kuna.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministarstvo graditeljstva objavilo je danas da je 212 vlasnika, koji su odabrali novčanu pomoć za obnovu obiteljskih kuća stradalih u poplavi u Županjskoj posavini, dobilo prve rate u ukupnom iznosu od oko šest milijuna kuna; da država obnavlja 76 kuća; uklonila je 123 urušene kuće i počela s gradnjom pet novih, te da će obnova 10 javnih objekata biti uskoro završena.

Ministarstvo je danas objavilo podatke o obnovi poplavljenih obiteljskih kuća i zgrada javne namjene u stradalim općinama Drenovci, Gunja i Vrbanja, uz napomenu da je koordinacijska služba za područje općina Drenovci i Vrbanja počela s radom 17. srpnja, a da je cijeli postupak obnove za područje Gunje počeo kasnije, 6. kolovoza, zbog dužeg zadržavanja vode.

Ministarstvo navodi da je 1500 vlasnika/korisnika obiteljskih kuća bilo na razgovoru, te da se prosječno se oko 50 posto vlasnika odazove pozivu jer ih veliki broj živi izvan Hrvatske, posebno s područja općine Gunja. navodi kako su neki od njih najavili da ne mogu u Gunju doći prije božićnih blagdana.

Izjavu kojom odabiru i odobravaju početak obnove potpisalo je 535 vlasnika/korisnika i sve potpisane izjave se obrađuju, navodi Miistarstvo.

Vlasnici/korisnici kuća I i II stupnja oštećenja mogli su birati žele li novčanu isplatu ili obnovu u organizaciji države, kuće III stupnja oštećenja obnavlja isključivo država jer su kod njih moguća oštećenja konstruktivnih elemenata, a za kuće na kojima sanacija nije moguća odnosno isplativa, vlasnici potpisuju izjavu kojom pristaju da se ruševna kuća ukloni i umjesto nje sagradi nova.

Od 535 izjava, njih 293 realizira se na sljedeći način:

Prvu ratu novčane isplate za kuću I stupnja oštećenja dobilo je 120 vlasnika; 92 vlasnika dobila su prvu ratu novčane isplate za kuću II stupnja oštećenja – ukupno je isplaćeno oko 6 milijuna kuna.

Država obnavlja 76 kuća: nakon što se izvođač radova uvede u posao, on uklanja oštećene dijelove kuće; vanjsku i unutarnju žbuku, podne i zidne obloge, instalacije, stolariju ako je potrebno itd., potom slijedi isušivanje a nakon isušivanja ugradnja novih elemenata.

Država je uklonila 123 urušene kuće, do 21. kolovoza započela s gradnjom 5 novih kuća, desetci gradilišta su u pripremi.

Ostale prikupljene izjave u različitim su fazama realizacije; transfer novčanih sredstava iz Državnog proračuna u FINA-u, ugovaranje radova s izvođačem i njegovo uvođenje u posao, dopuna i provjera dokumentacije itd.

Minsitarstvo graditeljstva izvještava javnost da se obnavlja 10 zgrada javne namjene.

U Gunji se obnavlja zgrada centralne Osnove škole Antuna i Stjepana Radića za koju je utvrđen III stupanj oštećenja, te zgrada područne škole Antuna i Stjepana Radića za koju je utvrđen I stupanj oštećenja, a radovi na obje zgrade trebaju završiti do početka školske godine. Do 15. rujna trebala bi biti završena obnova zgrade ambulante u Gunji, za koju je utvrđen II stupanj oštećenja.

U Račinovcima bi također do početka školske godine trebala završiti obnova zgrade Osnovne škole Ivan Filipović za koju je utvrđen I stupanj oštećenja. Obnova zgrade društvenog doma, za koju je utvrđen I stupanj oštećenja, trebala bi biti gotova do 15 rujna. Obnavlja se i zgrada ambulante.

U Rajevom Selu obnova zgrade područne osnovne škole Antun i Stjepan Radić, za koju je utvrđen III stupanj oštećenja, treba biti završena do početka školske godine. Radovi na zgradi ambulante, za koju je utvrđen I stupanj oštećenja, trebaju završiti do 15 rujna.

U Strošincima do početka školske godine treba završiti obnova Osnovne škole Josip Kozarac, a do 15. rujna obnova zgrade ambulante Strošinci, za koju je utvrđen I stupanj oštećenja, navodi se u izvješću Ministarstva graditeljstva od 21. kolovoza, koje je objavljeno danas.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

obnova, poplava, kuća, Ministarstvo graditeljstva, poplavljena kuća