A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/christine-lagarde-121.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Christine Lagarde: Njemačka mora pokrenuti rast u Europi | Politika+
Mojbiz

INTERVJU: Christine Lagarde: Njemačka mora pokrenuti rast u Europi

'Mislim da je jako važno da Njemačka jako intenzivno sudjeluje u oporavku.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Njemačka bi trebala igrati značajniju ulogu u poticanju gospodarskog oporavka u Europi, kazala je u danas emitiranom intervjuu čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), poručivši Berlinu da bi trebao dopustiti više plaće.

"Mislim da je jako važno da Njemačka jako intenzivno sudjeluje u oporavku. Imaju mogućnosti za tako nešto", kazala je Christine Lagarde u razgovoru za švicarsku postaju RTS.

Europski gospodarski oporavak mukotrpan je proces a najveće gospodarstvo ima manevarskog prostora, kao što pokazuju nedavni pregovori o plaćama, naglasila je čelnica MMF-a.

"Manevarski prostor pokazao se u pregovorima sindikata i poslodavaca o plaćama", precizirala je Lagarde, izražavajući nadu da će se "taj trend proširiti i pomoći potaknuti europski oporavak",

Prošlog je mjeseca guverner njemačke središnje banke Jens Weidmann kazao da bi plaće u Njemačkoj mogle porasti do tri posto jer "praktično imamo punu zaposlenost".

Njegov je stav oprečan onome na njemačkoj desnici, koja - uključujući kancelarku Angelu Merkel - smatra da je upravo politika niskih plaća osigurala Njemačkoj prednost u odnosu na konkurenciju.

Slabi oporavak u Francuskoj potaknuo je pak val kritika na račun politike štednje u Europi, pri čemu je najsvježiji primjer ministra gospodarstva Arnauda Montebourga koji je izazvao buru izjavom u subotnjem izdanju Le Mondea da je "Njemačka zarobljena u politici štednje koju je nametnula širom Europe".

Njegov stav podupire i ministar obrazovanja Benoit Hamon, koji je u nedjelju zatražio poticanje potražnje u Europi. Zbog njihovih je istupa i kritike vladine politike štednje predsjednik Francois Hollande danas pozvao premijera Manuela Vallsa da sastavi novu vladu.

Čelnica MMF-a je na pitanje RTS-a kako bi Europa trebala balansirati između štednje i oporavka kazala da se u protekle tri godine puno štedilo i da je u 2014. i 2015. "proces smanjivanja potrošnje srećom puno slabiji".

"Smatramo da je ta prilagodba zasada primjerena", izjavila je Lagarde, dodajući da "nema potrebe za dodatnim mjerama".v

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

EUROPA, MMF, NJEMAČKA, Christine Lagarde, RAST, KRIZA