A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/ljubljana-001.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Slovenija: Hoće li se privatizacija Telekoma rastegnuti poput prodaje Mercatora? | Politika+
Tvrtke

SLOVENSKI MEDIJI: Slovenija: Hoće li se privatizacija Telekoma rastegnuti poput prodaje Mercatora?

'To bi izuzetno pogoršalo financijsku sliku tvrtke i zaustavilo prodaju Telekoma za nekoliko godina.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zamisao da se Telekom Slovenije podijeli na servisni i infrastrukturni dio mogla bi ugroziti postupak prodaje slovenskog nacionalnog operatera, ali i usporiti cijeli proces privatizacije desetak tvrtki u državnom vlasništvu, upozoravaju u utorak slovenski mediji.

Odluka tročlane koalicije mandatara za sastav nove vlade Mire Cerara da ideju o izdvajanju infrastrukturne mreže Telekoma uvrsti u nacrt koalicijskog ugovora mogla bi biti i negativni signal investitorima, što se već odražava na kotaciju Telekomove dionice na Ljubljanskoj burzi, navodi ljubljansko "Delo" koje dodaje da je riječ o nerealnom prijedlogu, tim više što je prodaja Telekoma Slovenije kao cjeline u završnoj fazi.

"Ideje političara da se iz Telekoma izdvoji njegova infrastruktura teško su ostvarive, a s druge bi strane mogle pokopati ne samo prodaju Telekoma nego i opstanak tvrtke, navodi vodeći slovenski list, te upozorava na pad Telekomove dionice na burzi nakon izjava političara.

"Ako političari doista iz Telekoma izdvoje mrežu, odnosno infrastrukturu, nacionaloni bi operater odmah morao otplatiti 300 milijuna eura obveznica koje je na međunarodnom financijskom tržištu izdao 2009. godine. To bi izuzetno pogoršalo financijsku sliku tvrtke i zaustavilo prodaju Telekoma za nekoliko godina", navodi list.

"Delo" dodaje da bi takav razvoj situacije mogao dovesti do sličnih peripetija koje su godinama zbog utjecaja politike onemogućavale prodaju Mercatora strateškom ulagaču, što se tek ovih dana završava istekom roka u kojemu će koncern Agrokor otkupiti dionice manjinskih dioničara najvećeg slovenskog trgovačkog lanca.

Poslovni list "Finance" navodi da je ideja o izdvajanju infrastrukturnog dijela iz Telekoma Slovenije donijeta pod utjecajem Socijalnih demokrata (SD), stranke koja je nenaklonjena privatizaciji, a bit će uključena u Cerarovu vladu.

"Finance" podsjeća da se i sam budući premijer Cerar tijekom predizborne kampanje zalagao za slična rješenja i predlagao "kontroliranu, promišljenu privatizaciju" koja ne bi uključila infrastrukturu, no da je kasnije kao politički realist izjavio da neće ugrožavati već započete privatizacijske procese.

Za kupnju Telekoma Slovenije, ali kao cjeline, najzainteresiraniji je Deutsche Telekom, a moguće inzistiranje da se proda samo njegov servisni dio smanjilo bi stvarnu cijenu slovenskog operatera za čak 700 milijuna eura, navodi poslovni list "Finance".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mercator, telekom slovenije, slovenija