Krešimir Macan

KOMENTAR KREŠIMIRA MACANA: Ivo Josipović mora pobijediti da bi ujedinio ljevicu koja sada nema lidera

Predsjednički izbori mogli bi odlučiti sudbinu parlamentarnih.

Piše: Krešimir Macan

Ovomjesečni CROBAROMETAR je samo potvrdio stabilizaciju stanja kojeg već imamo par mjeseci poslije EU izbora koji su bili jedna od točaka preokreta.

Dakle, HDZ pomalo raste i stabilna je prva politička opcija, jer izgleda slabi svojom jakom koalicijom Savez za Hrvatsku.

SDP i Kukuriku koalicija kažnjeni su za nesnalaženje na vlasti i ostanak države u recesiji i kao takvi značajno zaostaju za HDZ-om da su sutra parlamentarni izbori jer D'Hondt će s više mandata nagraditi prvu listu - a to bi sada u ovom trenutku bila HDZ-ova koalicija.

Tako da iako zbroj Kukuriku koalicije i ORAHA (pa i Laburista koji prelaze prag u koalicijama) daje prednost lijevoj opciji - psihološka prednost za dobivanje mandatara je na strani HDZ-a. U mandatima će ta razlika izgledati vrlo mala ili nikakva.

Opet bilo kakvo približavanje ORAH-a SDP-u Zorana Milanovića će morati utjecati na rating ORAH-a jer su tamo nadu potražili lijevi birači razočarani u Zorana Milanovića prije svega.

 

Matematički gledano koaliciji HDZ-a bi se trebala suprostaviti koalicija SDP-a i ORAH-a - zasad to ne izgleda realna opcija i stavlja HDZ u pozicij favorita na parlamentarnim izborima. Osim ako im Josipović ujedinjavanjem ljevice i pobjedom na predsjedničkim izborima ne poremeti računicu.

Jedini element koji bi mogao dati nekakvu poveznicu ljevici u ovom trenutku je predsjednik Ivo Josipović, čija bi pobjeda mogla utvrditi uzdrmane redove ljevice. Naravno uz konkretne poteze Vlade. Milanović se kao probudio, svjestan je da mora dati rezultate, ali još tu nema smišljene strategije, pa nti rezultata.

HDZ ima vojsku, dobru kandidatkinju za predsjednicu RH i velika bitka će se voditi baš na predsjedničkim izborima. Josipović ima prednost i popularnost, ali ako mu izostane stvarna podrška lijevih stranka na terenu, bitka može biti jako neizvjesna.

HDZ-u u ovom trenutku planove o dva bloka remeti Savez za Hrvatsku koji iako nešto niže u ovom istraživanju, ima dosta stabilno biračko tijelo i možda mu treba kandidatura dr. Kujundžića da više dobiju na vidljivosti. No kako je HDSBB ključna poluga u toj koaliciji, HDZ traži prostor za dogovore u preslagivanju vlasti u Osijeku i drugdje. U čemu su se pokazali uspješnim dosad.

ORAH je dosegao vrhunac bez da krene u preuzimanje liderske pozicije na ljevici - za što Holy ima prostora. Pitanje je što će odlučiti - oročiti svoje uloge i mirno čekati parlamentarne izbore jer ima siguran određeni broj mandata ili stvarno pokušati nešto napraviti za promjene u Hrvatskoj u međuvremenu.

Laburisti imaju priliku biti jezičac na vagi, ali pod uvjetom da se uistinu regeneriraju u Zagrebu i drugim uporištima i uspiju izboriti par mandata. No to će morati na mišiće izvući - u sukobu SDP-a i ORAH-a za svaki glas, oni će prvi stradati.

Matematički gledano koaliciji HDZ-a bi se trebala suprostaviti koalicija SDP-a i ORAH-a - zasad to ne izgleda realna opcija i stavlja HDZ u pozicij favorita na parlamentarnim izborima. Osim ako im Josipović ujedinjavanjem ljevice i pobjedom na predsjedničkim izborima ne poremeti računicu.