Zagreb

MINISTRICA: Anka Mrak Taritaš: Zagreb bez dozvole za Resnik zbog nepotpunog plana gospodarenja otpadom

'Grad Zagreb predao je zahtjev krajem 2013., no bio je nepotpun.'

Piše: PolitikaPlus

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš, koja je ujedno i predsjednica Gradskog odbora zagrebačkog HNS-a, izjavila je danas da je preduvjet za izdavanje lokacijske dozvole za spalionicu u Resniku plan gospodarenja otpadom, a Grad Zagreb nije dobio dozvolu jer njegov plan nije bio potpun.

"Grad Zagreb predao je zahtjev krajem 2013., no bio je nepotpun pa je odbijen u siječnju ove godine. Preduvjet za izdavanje lokacijske dozvole je izmjena i dopuna prostorno planske dokumentacije kojom će biti točno određena lokacija na kojoj će se raditi spalionica", naglasila je Mrak Taritaš na konferenciji za novinare na temu budućeg djelovanja HNS-a u Zagrebu.

Istaknula je da u Ministarstvu ne odlučuju gdje će spalionica biti izgrađena, već je to u nadležnosti Grada.

"Bit ću sretna onoga dana kada će Ministarstvo izdati lokacijsku dozvolu za Centar za zbrinjavanje otpada Grada Zagreba", kazala je dodavši da je Zagreb jedan od rijetkih gradova koji nema plan gospodarenja otpadom.

Vezano za pitanje glomaznog otpada, ocijenila je da se taj problem "stavlja pod tepih", a obveza gradskih vlasti je da za to pronađu rješenje.

Zagreb se ponaša kao otok - odvojeno od svega što se događa s Vladinim projektima i svim drugim projektima vezanim uz EU na državnoj razini, a HNS smatra da Zagreb treba više sudjelovati u tome.

Mrak Taritaš je najavila da će svakog prvog četvrtka u mjesecu primati građane kako bi čula njihove probleme, dok će HNS-ova dva zastupnika u Gradskoj skupštini i dalje ostati dostupna 24 sata putem mreža, internetskih stranica i telefona.

Zastupnica u Gradskoj skupštini Vedrana Gujić posebno se osvrnula na energetsku obnovu obiteljskih kuća - aktualni projekt u kojem Zagreb ne sudjeluje - nije se javio na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost niti je raspisao natječaj. Ipak se nada da će Grad to učiniti do kraja godine i omogućiti Zagrepčanima subvencije od 40 do 60 posto iznosa obnove.

Predstavnici HNS-a uključili su se u akciju "Ledeni izazaov" te polijevanjem ledenom vodom i uplaćivanjem donacija za istraživanje bolesti ALS (Amiotrofična lateralna skleroza) podržali tu globalnu akciju.

Predsjednik Primorsko - goranskog HNS-a i zamjenik tamošnjeg župana Marko Boras Mandić pritom je izazvao aktualnog predsjednika Republike Ivu Josipovića i kandidatkinju za predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović da se uključe u akciju, no oni još nisu prihvatili izazov.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

spalionica, zagreb, Anka Mrak-Taritaš, resnik