Burze

SVJETSKE BURZE: Wall Street: S&P indeks ostao na 2.000 bodova, ulagači oprezni

Trgovački lanci uvijek posljednji objavljuju poslovne rezultate, a u razdobljima niske likvidnosti cijene dionica snažnije osciliraju

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u srijedu nakon vrlo opreznog trgovanja burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, pri čemu je S&P 500 dosegnuo novu rekordnu razinu.

 

S&P 500 porastao je neznatnih 0,01 posto, na 2.000,12 bodova, a Dow Jones 15 bodova, ili 0,09 posto, na 17.122 boda. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,02 posto, na 4.569 bodova. Blagi rast S&P i Dow Jones indeks zahvaljuje se usponu cijena dionica u trgovačkom sektoru za 0,1 posto, nakon što je niz trgovačkih lanaca objavio kvartalna financijska izvješća. Bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati potaknuli su skok cijene dionice Expressa za 12, a Tiffanya za 1 posto. Snažno je, 6,3 posto, skočila i cijena dionice Best Buya, nadoknadivši velik dio 6,8-postotnog gubitka od prethodnoga dana, kada je taj trgovački lanac razočarao smanjenjem procjena poslovnih rezultata u ovoj godini.

 

„Trgovački lanci uvijek posljednji objavljuju poslovne rezultate, a u razdobljima niske likvidnosti cijene dionica snažnije osciliraju“, objašnjava Robert Eschweiler, analitičar u JPMorgan Private Bank. Jučer je na američkim burzama vlasnika zamijenilo samo 4,05 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih mjesec dana iznosi 5,4 milijarde. Mršav obujam trgovanja pokazuje da su ulagači oprezni, nakon što je u utorak tržište po prvi puta u povijesti zatvoreno sa S&P 500 indeksom na razini od 2.000 bodova. Jučerašnjim blagim rastom S&P 500 indeks dosegnuo je novu rekordnu razinu, već 31. puta ove godine.

 

No, pitanje je, kažu analitičari, ima li prostora za daljnji rast cijena dionica, s obzirom da poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i da američka središnja banka postupno ukida poticajne monetarne mjere. Uz to, korekcija cijena dionica od 10-ak posto nije zabilježena već godinama.

 

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,12 posto, na 6.830 bodova, a pariški CAC 0,04 posto, na 4.395 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,19 posto, na 9.569 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svjetske burze, dax, fed, dow jones