Mojbiz

GOSPODARSTVO: Ivo Josipović o padu BDP-a: Nešto je sistemski loše, ali ključ je u nedostatku reformi

Ono što se sada radi je popravak krvne slike, ali ozbiljnog oporavka nema bez strukturnih reformi i potpuno drugačijeg pristupa investicijama.

Piše: P/H

Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je danas kako podaci o daljnjem padu BDP-u od 0,8 posto u drugom tromjesečju ove godine, pokazuju da izlaska iz gospodarske krize nema bez ozbiljnih strukturnih reformi i promjene našeg odnosa prema poduzetništvu, radu i investicijama.

 

Upitan tko je kriv što hrvatski BDP-a pada već 11. kvartal zaredom, i tko za to treba odgovarati, predsjednik je rekao kako na to nije jednostavno odgovoriti jer kriza u Hrvatskoj nije od jučer. "Godinama imamo ozbiljnu krizu sa stalnim padom BDP-a, s različitim vladama i premijerima. To pokazuje da je nešto sistemski loše, ali je ključ u nedostatku reformi, pa će svaka vlada, sadašnja i buduća, morati ući u reforme

 

"Sve što se nastoji učiniti da se popravi krvna slika gospodarstva može malo pomoći, ali ozbiljnog oporavka nema bez strukturnih reformi i potpuno drugačijeg pristupa investicijama i svima onima koji žele ulagati i raditi u Hrvatskoj", izjavio je Josipović tijekom današnjeg susreta s građanima u Uredu predsjednika Republike. Upitan tko je kriv što hrvatski BDP-a pada već 11. kvartal zaredom, i tko za to treba odgovarati, predsjednik je rekao kako na to nije jednostavno odgovoriti jer kriza u Hrvatskoj nije od jučer. "Godinama imamo ozbiljnu krizu sa stalnim padom BDP-a, s različitim vladama i premijerima. To pokazuje da je nešto sistemski loše, ali je ključ u nedostatku reformi, pa će svaka vlada, sadašnja i buduća, morati ući u reforme", ocijenio je.

 

Kad je u pitanju odgovornost, ona je, kaže Josipović, "uvijek na stolu" te postoji način kako se ona ispituje u Hrvatskom saboru.

 

"Mi imamo problem našeg globalnog odnosa prema poduzetništvu, radu i investicijama. Postoji jedan refleks u javnosti i medijima da, čim se pojavi netko sa željom da investira u Hrvatsku, odmah se javi doza skepse i postavlja fronta otpora koja nije dobra, prije svega za nas", kazao je Josipović. Podsjetio je kako ima primjera, poput Azerbejdžana, u kojem su neke hrvatske tvrtke uz pomoć gospodarske diplomacijem uspjele dobiti posao, no drži da za globalnu sliku to ne može biti dovoljno. Ustvrdio je da je kao predsjednik učinio za gospodarstvo što je mogao kroz gospodarsku diplomaciju, koja je dana određene rezultate, ali nije realno očekivati da Predsjednik može mijenjati gospodarstvo s ovlastima koje ima.

 

Josipović je istaknuo kako se i osobno zalagao za pravno pojednostavljenje postupaka vezanih uz ulaganja u gospodarstvo, u čemu se može još puno popraviti. Podsjetio je na nedavni slučaj tvrtke, koja je u otvaranje velike trgovine investirala skoro milijardu eura te otvorila 350 novih radnih mjesta, s perspektirom širenja i otvaranja kooperantskih poslova, a čije je otvaranje bilo poprećeno kako da se "otvara se neki dučančić".

 

"Očito nemamo osjećaj da je svako radno mjesto vrijedno", smatra predsjednik i dodaje kako je spreman otići i iskazati priznanje svakome tko je speman uložiti u gospodarstvo i otvariti i jedno radno mjesto.

 

Predsjednik Josipović je ponovno danas pozvao na politički konsenzus oko velikih strukturnih reformi kao što su reforme mirovinskog i zdravstvenog sustava, javne uprave i pravosuđa, tržišta rada budući da bez njih nisu moguće ni druge reforme.

 

"Oko tih pitanja i dosad sam pozivao na dogovor, a pozivam i sada" , rekao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gospodarstvo, ivo josipović, bdp