Hrvatska

RAZGOVOR: Predsjednik Svekineskog kongresa i Leko: Jačati parlamentarnu i gospodarsku suradnju

Iznimnim je ocijenio napredak u suradnji na području trgovine, gospodarstva, znanosti, obrazovanja i poljoprivrede.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, koji s političkim i gospodarskim izaslanstvom boravi u službenom posjetu Kini, sastao se u subotu s čelnikom Svekineskog narodnog kongresa Zhangom Dejaingom u Pekingu koji je pozvao Hrvatsku da iskoristi sve veću suradnju Kine sa zemljama srednje i istočne Europe.

Predsjedavajući Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa Zhang naglasio je da je između dvije zemlje produbljeno političko povjerenje, međusobno poštovanje i razumijevanje o pitanjima koje obje države smatraju važnima, javlja kineska novinska agencija Xinhua.

Iznimnim je ocijenio napredak u suradnji na području trgovine, gospodarstva, znanosti, obrazovanja i poljoprivrede kao i blisku komunikaciju u međunarodnim i multilateralnim pitanjima.

Budući da će se iduće godine obilježiti deseta godišnjica kinesko-hrvatskog partnerstva, Zhang je pozvao da dvije zemlje dobru političku suradnju ojačaju i na gospodarskom planu naglasivši potrebu da se utvrde područja u kojima se poslovne potrebe i interesi Kine i Hrvatske poklapaju.

Zhang je pozvao Hrvatsku da iskoristi priliku sve veće suradnje Kine sa zemljama srednje i istočne Europe. Predložio je jaču parlamentarnu suradnju posebice u razmjeni iskustava u zakonodavstvu, izgradnji otvorene ekonomije i jačanju društvene stabilnosti.

"Dva parlamenta trebala bi unaprijediti međusobno razumijevanje kineskog i hrvatskog naroda, promicati bilateralnu suradnju u obrazovanju, turizmu, razmjeni stručnih kadrova te stvoriti političko, zakonodavno i društveno okruženje za suradnju", istaknuo je Zhang.

Predsjednik Hrvatskoga sabora istaknuo je kako Hrvatska snažno podupire politiku jedne Kine te da tu državu smatra pouzdanim prijateljem.

"Hrvatski sabor surađivat će sa Svekineskim narodnim kongresom kako bi se potaknule promjene na svim razinama i potaknula produktivnija suradnja na svim područjima", naglasio je Leko.

Leko je u četverodnevnom službenom posjetu Narodnoj Republici Kini u sklopu kojeg se u četvrtak sastao i s kineskim premijerom Lijem. Sa saborskim i gospodarskim izaslanstvom u nedjelju putuje u službeni posjet Republici Koreji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gospodarstvo, hrvatska, kina, josip leko