Burze

TRŽIŠTA: Svjetske burze porasle zahvaljujući smanjenju kamata ECB-a

Londonski FTSE ojačao je 0,5 posto, na 6.855 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,9 posto, na 9.747 bodova, a pariški CAC 2,4 posto, na 4.486 bodova.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zahvaljujući labavljenju monetarne politike Europske središnje banke, prošloga su tjedna cijene dionica na svjetskim burzama porasle, ponajviše u Europi.

Londonski FTSE ojačao je 0,5 posto, na 6.855 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,9 posto, na 9.747 bodova, a pariški CAC 2,4 posto, na 4.486 bodova.

Na Wall Streetu je, pak, prošloga tjedna Dow Jones porastao 0,2 posto, na 17.137 bodova, a za toliko je ojačao i S&P 500, dosegnuvši rekordnih 2.007 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,1 posto, na 4.582 boda. To je već peti tjedan zaredom kako ti indeksi rastu.

Zamah cijena dionica uslijedio je u četvrtak, nakon što je Europska središnja banka iznenadila ulagače smanjenjem ključne kamatne stope s 0,15 na 0,05 posto, novu rekordno nisku razinu.

Pritom je kamatu na prekonoćne depozite banaka smanjila s minus 0,1 na minus 0,2 posto, što znači da će banke ubuduće više plaćati ako novac drže na računima ECB-a, umjesto da ga plasiraju realnom sektoru.

Kako bi se potaknuo rast gospodarstva eurozone i suzbile deflacijske prijetnje, predsjednik ECB-a Mario Draghi najavio je, također, da će od listopada središnja banka uvesti programe kupnje vrijednosnica, čime bi se povećala likvidnost na financijskim tržištima.

Pozitivno je na tržišta utjecalo i uvjerenje ulagača da američka središnja banka Fed neće žuriti s povećanjem ključnih kamatnih stopa.

Niz posljednjih podataka ukazuje na snažan rast američkog gospodarstva, pa su se ulagači plašili da će Fed uskoro povećati cijenu novca. No, ta su strahovanja splasnula nakon slabih pokazatelja s tržišta rada.

U kolovozu je u SAD-u broj zaposlenih porastao za samo 142.000, znatno manje od očekivanih 225.000 i najmanje u posljednjih osam mjeseci.

„Brojke s tržišta rada slabije su nego što se očekivalo, no da su bile bolje od procjena analitičara, tržište bi možda palo. Ovako, ponešto je splasnula zabrinutost ulagača od preuranjenog povećanja cijene novca“, kaže Jim Russell, strateg u fondu U.S. Bank Wealth Management.

Ključne kamatne stope Feda već se godinama kreću na rekordno niskim razinama blizu nula posto, što potiče rast cijena dionica. Stoga ulagači priželjkuju da Fed što je moguće dulje zadrži niske kamate.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna skočio 1,6 posto, na 15.668 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dow jones, wall street, burze