Sport

KANDIDIRAT ĆE SE: Sepp Blatter potvrdio da želi još jedan mandat na čelu FIFA-e

'Pitanje je i poštovanja prema nogometnoj obitelji kojoj moram reći: Da, spreman sam. Bit ću vaš kandidat.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Aktualni predsjednik FIFA-e, 78-godišnji Švicarac Sepp Blatter, potvrdio je u ponedjeljak da će se kandidirati za još jedan mandat na izborima koji će biti održani sljedeće godine.

Blatter je na čelo krovne nogometne organizacije došao još 1998. godine, a svoju namjeru da se kandidara i na sljedećim izborima za predsjednika FIFA-e obznanio je u video poruci koja je emitirana delegatima okupljenima na Soccerex globalnoj konvenciji u Manchesteru.

"Moja misija nije dovršena. Na posljednjem kongresu u Sao Paulu dobio sam potporu većine nacionalnih saveza koji su me zamolili da nastavima, da i dalje budem njihov predsjednik. U rujnu ću i službeno pred Izvršnim odborom objaviti svoju odluku. Pitanje je i poštovanja prema nogometnoj obitelji kojoj moram reći: Da, spreman sam. Bit ću vaš kandidat", između ostaloga je rekao Blatter u svojoj poruci.

Švicarac zasada ima samo jednog poznatog protukandidata, s obzirom da je predsjednik UEFA-e Michel Platini javno obznanio da se neće kandidirati. Nakanu da se upusti u utrku za predsjedničku poziciju istaknuo je Jerome Champagne, bivši zamjenik glavnog tajnika FIFA-e.

Rok za predaju kandidatura je do kraja siječnja 2015., ali svi mogući Blatterovi protukandidati upuštaju se u prilično neravnopravnu borbu, s obzirom na to da je sadašnji predsjednik uoči početka Svjetskog prvenstva u Brazilu dobio potporu pet od šest konfederacija, svih osim UEFA-e, za svoju ponovnu kandidaturu.

Novi predsjednik FIFA-e bit će izabran na kongresu Svjetske nogometne federacije, koji će biti održan u Zuerichu u lipnju 2015.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Sepp Blatter, FIFA