Zagreb

RAZGOVORI: U Križevačkoj eparhiji susret biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine

Okupljene biskupe u konzistorijalnoj dvorani Križevačke eparhije pozdravio je gradonačelnik Križevaca, Branko Hrg.

Piše: PolitikaPlus

U Križevačkoj eparhiji (biskupiji) danas se održava susret biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine, predvođenih zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, a domaćin skupa je križevački vladika Nikola Kekić.

Okupljene biskupe u konzistorijalnoj dvorani Križevačke eparhije pozdravio je gradonačelnik Križevaca, Branko Hrg, koji je istaknuo kako su počašćeni što se ovaj susret održava u Križevcima u Grkokatoličkoj katedrali Presvete trojice.

Dodao je da Križevci ovih dana slave svog nebeskog zaštitnika, svetog Marka Križevčanina.

Križevački vladika Nikola Kekić podsjetio je na bogatu prošlost križevačke eparhije koja je u Križevcima od 1777. godine.

Predsjednik Zagrebačke crkvene pokrajine, zagrebački nadbiskup kardinal Bozanić rekao je kako se održavanjem biskupskog susreta daje posebna podrška vladiki, svećenstvu i svim grkokatoličkim vjernicima.

„To je znak jednog posebnog bogatstva za našu biskupsku konferenciju i za Katoličku Crkvu u Hrvatskoj, jer ovdje se svjedoči bogatstvo različitosti, različitih obreda i tradicija u jedinstvu jedna Katoličke crkve“, naglasio je kardinal Bozanić na početku susreta biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine u Križevcima.

O međuobrednim odnosima u Zagrebačkoj crkvenoj pokrajini govorit će križevački vladika Nikola Kekić, o pastoralnim pitanjima na početku nove pastoralne godine biskup varaždinski Josip Mrzljak, a o odnosu Crkve prema nekim aktualnim zbivanjima u hrvatskom društvu biskup sisački Vlado Košić.

Biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine će nakon današnjeg susreta u Križevcima objaviti službeno priopćenje, doznaje je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačka nadbiskupija, križevci