Zagreb

JARUN: Humanitarna utrka Terry Fox Run jubilarni 15. puta u Hrvatskoj

Trci će prethoditi humanitarna prodaja majica s vizualima akcije, u subotu 13. rujna, ispred kafića Charlie u Zagrebu, a organizatorima će se pridružiti i osobe iz javnog života.

Piše: PolitikaPlus/Hina

U Zagrebu će se i ove godine, i to jubilarni 15. puta, održati humanitarna akcija Terry Fox Run, čija je svrha podizanje svijesti građana i prikupljanje donacija za istraživanja raka, a središnji događaj - "Maraton nade" na Jarunu trčat će se 21. rujna u organizaciji kanadskog Veleposlanstva, Hrvatske lige protiv raka i drugih, najavljeno je na današnjoj konferencjii za novinare.

Trci će prethoditi humanitarna prodaja majica s vizualima akcije, u subotu 13. rujna, ispred kafića Charlie u Zagrebu, a organizatorima će se pridružiti i osobe iz javnog života.

Humanitarna utrka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladića Terryja Foxa koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. krenuo je u utrku po Kanadi koju je nazvao „Maraton nade“. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno no utrku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova obitelj odlučila je nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.

U utrci oko jarunskog jezera mogu sudjelovati svi zainteresirani građani - trčanjem, vožnjom bicikla, rolanjem ili hodanjem, a prikupljena sredstva bit će donirana Institutu Ruđer Bošković, za znanstvena istraživanja nasljednog raka dojke i jajnika, rekao je predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga.

Svoje sudjelovanje u utrci i ove godine potvrdio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, te najavio da će Grad, kako bi pomogao u prikupljanju novca, tiskati dodatnih 4000 majica s vizualima akcije.

Veleposlanica Kanade Louise LaRocque istaknula je da se utrka "Maraton nade" u svijetu održava 34. puta a dosad je prikupljeno više od 600 milijuna dolara koji su uloženi u istraživanje raka u zemljama u kojima se utrka organizira.

U Hrvatskoj je u proteklih 14 godina, zahvaljujući velikom interesu i doprinos građana i tvrtki-donatora, prikupljeno gotovo pet milijuna kuna, koji su donirani ustanovama koje se bave istraživanjem raka i unapređenjem liječenja oboljelih.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

JARUN, Terry Fox Run, ZAGREB