Mojbiz

MOJPOSAO: Istraživanje: Osim plaće, na poslu najbitniji korektni šef i profesionalne kolege

Anketa provedena na više od 1000 ispitanika pokazala je da se najviše cijeni ugodna radna atmosfera, poštovanje i uvažavanje kolega.

Piše: PolitikaPlus

Plaća je bitna, ali nije i jedini faktor koji utječe na zadovoljstvo poslom, pokazalo je istraživanje portala MojPosao u kojem je većina ispitanika, njih 34 posto, odgovorila da su u poslu najvažniji korektan šef i profesionalne kolege.

Anketa provedena na više od 1000 ispitanika pokazala je da se najviše cijeni ugodna radna atmosfera, poštovanje i uvažavanje kolega.

"Svaki, pa i najstresniji posao je lakši, ako imate šefa i kolege koji su prije svega ljudi", kaže jedan od ispitanika. Drugi je pak istaknuo da je "neprofesionalno ponašanje nadređenih i kolega vjetar u leđa za promjenu posla, pa makar i slabije plaćenog".

Za 32 posto ispitanika podjednako je važna i mogućnost učenja i napredovanja u poslu. Tako neki od njih ističu kako je najgore što im se u poslu može dogoditi monotonija te primjena staromodnih metoda rada, navode u priopćenju s portala MojPosao.

"Znanje je kapital, a obrazovani zaposlenici su kapital kompanije", smatra jedan ispitanik, a drugi dodaje: "S obzirom da je preda mnom još nekoliko desetljeća rada, nadam se i vjerujem da ovo nije moj maksimum. Želim nove prilike".

Sigurnost radnog mjesta najvažnijom smatra 18 posto ispitanika.

"Od kada sam ostala bez posla, iako nam je tvrtka bila poznata i naizgled stabilna, bila mi je važna i mogućnost učenja i napredovanja te rad u industriji koja me zanima. Ali sada mi je najvažnija sigurnost radnog mjesta", kaže jedna ispitanica.

Za 11 posto ispitanika najvažnije je raditi u industriji koja ih zanima, jer u tome vide priliku za poklapanje svojih osobnih i profesionalnih interesa.

"Ne bih mogao raditi posao koji me ne zanima", zaključuje jedan od ispitanika.

Rad u poznatoj i stabilnoj tvrtki od presudne je važnosti za svega pet posto ispitanika, koji navode da su, osim toga, bitni i svi prethodno navedeni kriteriji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

plaća, radnici, radno mjesto, šef