Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Na Wall Streetu cijene porasle nakon dva dana pada

Svi prate Apple. Kada se ta dionica kreće, kreće se i cijelo tržište jer ima veliku težinu u S&P 500, a posebice Nasdaq indeksu.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi porasli, nakon dva dana pada, a među najvećim dobitnicama bila je dionica Applea, nakon što je taj tehnološki div dan prije predstavio nove proizvode.

 

Dow Jones ojačao je 54 boda, ili 0,32 posto, na 17.068 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,36 posto, na 1.995 bodova, a Nasdaq indeks 0,75 posto, na 4.586 bodova. Među najvećim je dobitnicama, s rastom cijene za 3 posto, jučer bila dionica Applea, oporavivši se od blagog pada dan prije, jer je nekoliko brokerskih tvrtki povećalo ciljanu cijenu dionice nakon što je taj tehnološki div u utorak predstavio nove proizvode. Novi, veći modeli iPhonea, pametni sat i uvođenje usluge mobilnog plaćanja trebali bi, kažu analitičari, potaknuti rast prihoda Applea.

 

Zahvaljujući uvođenju nove Apple Pay usluge plaćanja, porasle su cijene dionica nekoliko kompanija koje se bave bežičnim, bezgotovinskim plaćanjima. Dionica On Track Innovationsa skočila je gotovo 7 posto. S druge strane, dionica eBaya pojeftinila je više od 3 posto, jer uvođenje Apple Paya predstavlja prijetnju za eBayov PayPal sustav plaćanja. „Svi prate Apple. Kada se ta dionica kreće, kreće se i cijelo tržište jer ima veliku težinu u S&P 500, a posebice Nasdaq indeksu“, kaže Michael O'Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

 

Utjecaj Applea na tržište dobro oslikava i pad cijene dionice GT Advanced Technologies za 14,5 posto, što je posljedica odluke Applea da novi iPhone 6 neće imati zaslone koje proizvodi GT. Pod pritiskom se jučer ponovno našao energetski sektor zbog daljnjeg pada cijena nafte na nove najniže razine u 16 mjeseci. S&P indeks tog sektora oslabio je 0,3 posto, pa je njegov gubitak od početka mjeseca povećan na 3,9 posto.

 

Pad cijena nafte posljedica je strahovanja ulagača od slabljenja potražnje za 'crnim zlatom' zbog usporavanja rasta nekih od najvećih svjetskih gospodarstava. Osim toga, ulagače zabrinjava i mogućnost povećanja ključnih kamata američkog Feda prije nego što se na tržištu očekivalo, što je bio i glavni razlog pada cijena dionica u prva dva dana ovoga tjedna. Na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,02 posto, na 6.830 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,11 posto, na 9.700 bodova, a pariški CAC 0,04 posto, na 4.450 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nasdaq, wall street, dionice, cijene, svjetska tržišta