Hrvatska

PROBLEMI: Mravkova teška bolest usporava i nove postupke protiv Sanadera

'O detaljima ne mogu govoriti, no, istina je da Mravak zbog teške bolesti ne može dolaziti na sud.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Teška bolest bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka do daljnjeg je odgodila suđenje za fiktivno zapošljavanje povratnika iz Australije Rade Buljubašića što je primao plaću u HEP-u, a stvarno radio u središnjici HDZ-a, ali i dva postupka protiv bivšeg premijera Ive Sanadera koji je Mravka, po tvrdnjama tužiteljstva, poticao na ustupke i prodaju jeftinije struje Diokiju i TLM-u.

Iako nije želio govoriti o klijentovoj bolesti odvjetnik Branko Šerić Hini je potvrdio da je sa zagrebačkog Županijskog suda dobio pismenu obavijest da se zbog Mravkova zdravstvenog stanja suđenje u slučaju Buljubašić, iako u završnoj fazi, odgađa na "neodređeno vrijeme".

"O detaljima ne mogu govoriti, no, istina je da Mravak zbog teške bolesti ne može dolaziti na sud", kazao je Šerić. Dodao je i da je zbog toga tražio da se ne zakazuje pripremno rošište u slučaju HEP - TLM u kojem je Mravak optužen da je na Sanaderov nagovor šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju prodavao struju ispod tržišne cijene, čime je HEP navodno oštećen za 650 milijuna kuna.

Nakon što je prije više od dvije godine u tužiteljstvu ispitan o ovom slučaju Sanader je ustvrdio je da je riječ o "političkom progonu" jer je struja TLM-u i Aluminiju prodavana temeljem zakonitih vladinih odluka, utemeljenih i u političkom programu kojim je dva puta dobio izbore.

Osim toga slučaja Sanader i Mravak očekuju i početak suđenja zbog prodaje "jeftine struje", ali i pozajmice od 15 milijuna kuna Diokiju, koji je u to vrijeme bio u vlasništvu riječkog tajkuna Roberta Ježića. Taj se slučaj, pak, isprva odugovlačio zbog Ježićeve bolesti, da bi u konačnici početak suđenja zakazan za 2. srpnja bio odgođen zbog bolesti suca.

"Do sada nismo dobili obavijest o novom datumu prvog ročišta, no i u tom ćemo slučaju zatražiti odgodu", najavio je Šerić.

Mravak je do sada priznao većinu optužbi za koje ga tužiteljstvo tereti, posebno u slučajevima u kojima je optužen zajedno sa Sanaderim, dok je Ježić isprva poricao krivnju. No, taj je bivši Sanaderov prijatelj u međuvremenu postao krunski svjedok tužiteljstva na suđenju u slučajevima Ina-MOL i Hypo u kojemu je bivši premijer osuđen na 10 godina zatvora zbog provizije od austrijske Hypo banke te primanja mita od mađarske naftne kompanije kojoj je zauzvrat navodno prepustio upravljačka prava u Ini.

Ježić je protiv Sanadera svjedočio i u aferi "Fimi media" gdje su HDZ i njegovi bivši dužnosnici nepravomoćno osuđeni za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki koji je navodno završilo u stranačkom crnom fondu, ali i kod bivšeg premijera.

Sanaderu se, osim toga sudi i za primanje mita u slučaju Planinska, a taj bi se slučaj, nakon ljetne stanke trebao nastaviti u listopadu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivo sanader, sud, ivan mravak