Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka banka: Crobexi na putu solidnog tjednog dobitka

Ovaj tjedan je na domaćem tržištu prevladavao pozitivan sentiment pa je Crobex jučer, uz solidan promet, četvrti dan zaredom završio u plusu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nakon četiri dana neprestanog rasta, Crobex indeksi Zagrebačke burze na putu su solidnih tjednih dobitaka, dok se danas očekuje njihova stagnacija jer zasad nema novih poticajnih vijesti.

 

Svih sedam analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks porastao je jučer 0,47 posto na 1.864 boda, a Crobex10 za 0,54 posto, na 1.064 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 12,6 milijuna kuna, što je otprilike 2,4 milijuna manje nego dan ranije.

 

„Ovaj tjedan je na domaćem tržištu prevladavao pozitivan sentiment pa je Crobex jučer, uz solidan promet, četvrti dan zaredom završio u plusu, ponajviše pod utjecajem rasta cijene HT-a i Adrisa. Danas očekujem stagnaciju Crobexa, vjerojatno s pozitivnim predznakom“, kaže Marko Oluić, broker u Podravskoj banci. Od početka tjedna Crobex je u plusu 1,2 posto, a Crobex10 za 1,95 posto. Najveći promet jučer je ostvaren dionicom HT-a, 3,3 milijuna kuna, a cijena joj je skočila 1,46 posto, na 159,35 kuna. U fokusu investitora bila je i redovna dionica Adrisa, čija je cijena porasla 4,4 posto, na 354,9 kuna, uz 1,8 milijuna kuna prometa.

 

Belje je jutros izvijestilo da će Nadzorni odbor na svojoj sjednici 15. rujna razmotriti interes postojećih dioničara za dokapitalizacijom, te donijeti daljnje odluke u vezi toga. Belje je 3. rujna objavilo poziv postojećim dioničarima za iskazivanje interesa u povećanju temeljnog kapitala tvrtke, koje se neće provesti ako ukupni interes bude manji od 500 milijuna kuna.

 

Na inozemnim se burzama, pak, posljednjih dana trguje oprezno. Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, nakon vrlo nervoznog trgovanja, jer se na tržištu sve više raspravlja o tome ima li prostora za daljnji rast cijena dionica ili slijedi njihova korekcija na niže. Dow Jones oslabio je 0,12 posto, na 17.049 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,09 posto, na 1.997 bodova, a Nasdaq indeks 0,12 posto, na 4.591 bod.

 

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale. „U fokusu investitora na inozemnim burzama danas će biti objava podatka o industrijskoj proizvodnji u eurozoni u srpnju te podaci o trgovini na malo u SAD-u u kolovozu“, zaključuje Oluić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

fondovi, indexi, zagrebačka burza, burza