Zagreb

HRVATSKE VODE: Vodostaj Save uzvodno od Zagreba pada, a nizvodno u porastu

U 18 sati vodostaj na području Rugvice iznosio je plus 856 centimetara, a Dubrovčaka plus 799 cm.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vodostaji rijeke Save u laganom su opadanju uzvodno od Rugvice, a prestalo je i prelijevanje preko preljeva Jankomir, dok su vodostaji Save nizvodno od Zagreba u porastu, izvijestile su večeras Hrvatske vode.

U 18 sati vodostaj na području Rugvice iznosio je plus 856 centimetara, a Dubrovčaka plus 799 cm.

Izvanrednu sjednicu održao je večeras Stožer zaštite i spašavanja Zagrebačke županije, na kojoj je istaknuto da su zbog opadanja vodostaja Save uzvodno od Zagreba, prestale važiti redovite mjere obrane od poplave, te je na snazi pripremno stanje.

Nizvodno od Zagreba na snazi su izvanredne mjere zaštite od poplave, a na ugroženim područjima nadvisuju se nasipi, priopćeno je večeras iz Zagrebačke županije.

Na širem području Zagrebačke županije tijekom dana na terenu su bili i vatrogasci, a intervencije su uglavnom vezane uz oborinske, a ne slivne vode.

U općinu Pokupsko poslano je 1000 dodatnih vreća za pijesak, a pripreme zaštite objekata se provode i u Čičkoj Poljani.

Naime, s obzirom da je vodostaj Kupe vrlo visok, a Savom nadolazi vodni val, iz Hrvatskih voda upozoravaju na opasnost stvaranja povratnog vodnog vala koji bi tijekom sljedećih dana mogao krenuti prema Čičkoj Poljani.

Za razliku od veljače ove godine, trenutno nisu visoke zaobalne vode, što je pozitivno za Čičku Poljanu, rečeno je na izvanrednoj sjednici županijskog Stožera.

Na zahtjev načelnika Stožera Rudolfa Vujevića sve operativne službe - Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, županijski Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije, županijska Vatrogasna zajednica i Policijska uprava zagrebačka - i dalje su u stanju pripravnosti.

Nakon sjednice Stožera, načelnih Vujević u pratnji suradnika otišao je u stožere zaštite i spašavanja Velike Gorice i općine Orle.

Iz županijskog Stožera i dalje apeliraju na stanovnike ugroženih područja da zaštite svoju imovinu te da redovito prate medije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb, sava