Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Na Wall Streetu se očekuje oprezno trgovanje, u fokusu Fed

Ako ulagači osjete da je Fed zauzeo čvršći stav po pitanju kamata, bilo bi to negativno za sve klase imovine, osim za američku valutu.

Piše: PolitikaPlus/hina

Na Wall Streetu se ovoga tjedna očekuje oprezno trgovanje, jer je malo tko spreman mijenjati pozicije uoči sjednice čelnika američke središnje banke, koja bi mogla znatno utjecati na daljnji smjer tržišta.

 

Dow Jones indeks prošloga je tjedna oslabio 0,9 posto, na 16.987 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,1 posto, na 1.985 bodova, a Nasdaq indeks 0,3 posto, na 4.567 bodova. To je bio njihov prvi tjedni pad nakon pet tjedana neprestanog rasta. Ad cijena dionica posljedica je špekulacija kako bi američka središnja banka mogla povećati ključne kamatne stope prije nego što se očekivalo i bržim tempom, s obzirom da se situacija u američkom gospodarstvu poboljšava.

 

Nitko, doduše, ne očekuje da će Fed konkretne poteze najaviti već na ovotjednoj sjednici, no analitičari smatraju da bi čelnici središnje banke mogli zauzeti čvršći stav po pitanju kamata, možda izostaviti dosad uobičajenu frazu o držanju kamata na niskim razinama još neko vrijeme. To bi predstavljalo signal da bi uskoro mogli povećati cijenu novca, stoga će se nestrpljivo iščekivati priopćenje čelnika Feda u srijedu, nakon njihove dvodnevne sjednice.

 

„Ako ulagači osjete da je Fed zauzeo čvršći stav po pitanju kamata, bilo bi to negativno za sve klase imovine, osim za američku valutu“, kaže Chris Gaffney, strateg u fondu EverBank Wealth Management. Rekordno niske kamatne stope Feda i druge monetarne mjere godinama su održavale tržišne kamate niskima, što je poticalo kreditiranje i rast cijena dionica. Međutim, odnedavno Fed smanjuje programe kupnje obveznica, a iduće se godine očekuje i prvo povećanje ključnih kamata u posljednjih osam godina. Pitanje je samo kada će porasti cijena novca, u prvom ili drugom dijelu 2015. godine?

 

U fokusu ulagača ovoga će tjedna biti i referendum o nezavisnosti Škotske. Posljednja anketa The Timesa i Suna pokazala je da je zagovornika ostanka u Ujedinjenom Kraljevstvu 52 posto, dok bi 48 posto građana glasalo za nezavisnost. Zbog toga su ponešto splasnula strahovanja od posljedica odcjepljenja. No, ako se Škoti, ipak, izjasne za nezavisnost, to bi moglo naštetiti britanskom gospodarstvu, ali i izazvati političke probleme u Europi.

 

Oprez ulagača posljedica je i špekulacija o mogućoj korekciji cijena dionica, s obzirom da se kreću oko najviših razina u povijesti, a da gospodarska situacija i zarade kompanija nisu baš impresivne. Zbog toga se postavlja pitanje ima li prostora za daljnji rast, ili slijedi korekcija cijena na niže za 10-ak posto, što nije zabilježeno već tri godine. S&P 500 indeks u plusu je u odnosu na početak godine nešto više od 7 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

wall street, fed, svjetska tržišta, dow jones