A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/knjige-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Dani posvećeni Mirku Kovaču od 25. do 28. rujna u Rovinju | Politika+
Kultura

NAJAVA: Dani posvećeni Mirku Kovaču od 25. do 28. rujna u Rovinju

Manifestaciju organizira Kovačev nakladnik Fraktura u povodu prve godišnjice njegove smrti.

Piše: PolitikaPlus/Hina
"Mirko Kovač bez sumnje je jedan od najvažnijih pisaca druge polovice 20. i početka 21. stoljeća, autor koji se nije dao smještati ni u kakve nacionalne okvire, koji je pripadao i crnogorskoj i bosanskohercegovačkoj i hrvatskoj i srpskoj književnosti. Njegovi su romani nastali u 60-tim ili 70-tim godinama prošloga stoljeća danas jednako važni i zanimljivi poput njegovih najnovijih romana ili političkih eseja", kazao je Hini glavni urednik Frakture i idejni začetnik Dana Seid Serdarević.

U Rovinju će se od 25. do 28. rujna održati manifestacija Dani Mirka Kovača, zamišljena kao poligon za promišljanje o književnom stvaralaštvu, umjetničkim pozicijama i vrijednostima književnika i intelektualca koji je uvelike obilježio kulturni i književni prostor bivše Jugoslavije.

Manifestaciju organizira Kovačev nakladnik Fraktura u povodu prve godišnjice njegove smrti, s idejom da ona postane tradicionalno mjesto intelektualnih okupljanja oko tema koje se ne tiču samo Kovačeva djela i pisanja već i svega onoga čime se bavio.

"Mirko Kovač bez sumnje je jedan od najvažnijih pisaca druge polovice 20. i početka 21. stoljeća, autor koji se nije dao smještati ni u kakve nacionalne okvire, koji je pripadao i crnogorskoj i bosanskohercegovačkoj i hrvatskoj i srpskoj književnosti. Njegovi su romani nastali u 60-tim ili 70-tim godinama prošloga stoljeća danas jednako važni i zanimljivi poput njegovih najnovijih romana ili političkih eseja", kazao je Hini glavni urednik Frakture i idejni začetnik Dana Seid Serdarević.

Kovač je također bio autor možda ponajvažnijih scenarija hrvatske i jugoslavenske kinematografije – napisao je scenarije za filmove "Mali vojnici", "Lisice", "Okupacija u 26 slika", "Pad Italije" i brojne druge.

"Kada tome dodamo i njegov dramski opus te njegov politički esejizam, onda vidimo - posebno sada, godinu dana nakon njegove smrti - kakva je spisateljska veličina bio i koliko nedostaje svim tim književnostima", istaknuo je Serdarević.

Dani Mirka Kovača izniknuli su iz ideje da se na neki način pokuša očuvati živim sjećanje na njega, ali možda još i više na ideje koje je zastupao, te da oni "postanu važno mjesto promišljanja uloge, kazališta i filma u duhu Mirka Kovača – dakle, u duhu tolerancije, intelektualne znatiželje i moralne postojanosti", pojasnio je.

O opusu i misli tog velikog regionalnog pisca na prvim Danima u rovinjskom će Multimedijalnom centru i Dvorani hotela Park među ostalima raspravljati Mile Stojić, Aleš Debeljak, Filip David, Svetislav Basara, Enver Kazaz, Borka Pavičević, Miljenko Jergović, Davor Beganović, Ivan Lovrenović i još mnogi drugi. Program počinje u četvrtak 25. rujna pretpremijernom projekcijom filma o Mirku Kovaču redatelja Novice Milića, nakon čega će Predrag Lucić i Boris Dežulović izvesti songove prema Kovačevim tekstovima.

Bit će održana i dva okrugla stola – jedan posvećen romanu "Vrijeme koje se udaljava" i kontekstu romana u Kovačevu romanesknom opusu, a drugi o njegovom političkom esejizmu i knjizi "Elita gora od rulje".

U programu je i projekcija filma "Gosti i radnici" po Kovačevu scenariju u režiji Lordana Zafranovića. Zafranović i Branislav Mićunović govorit će o radu s Kovačem na filmu i u kazalištu, a bit će održana i rasprava o autobiografizmu u njegovu djelu. Manifestaciju će zatvoriti scenska izvedba pisama Filipa Davida i Mirka Kovača (iz "Knjige pisama 1992.-1995.") u režiji Radmile Vojvodić.

Na Danima će biti utemeljena i književna nagrada koja će nositi ime tog velikog pisca i to u kategoriji najboljeg romana, najboljeg prvijenca i najbolje knjige eseja. Nagrada će se dodjeljivati od iduće godine svake godine za po jednu iz navedenih kategorija i to za najbolja ostvarenja iz tri godine koje su prethodile u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Crnoj Gori. Svaka od tih zemalja imat će svojeg izbornika koji će predlagati do sedam djela za širi izbor iz kojeg će se za uži izbor birati sedam ostvarenja, među kojima će se odabrati tri pobjednika. Finalistima će biti uručene financijske nagrade i plakete.

"Želimo da ta nagrada postane najvažnija nagrada na području bivše Jugoslavije, nagrada koja će nagrađenim autorima dati i potrebnu prepoznatljivost ali im i poslužiti kao odskočna daska za prodaju prava na inozemnim tržištima", kazao je Serdarević.

Mirko Kovač (1938.-2013.) svoj je prvi roman "Gubilište" objavio 1962. u Beogradu, a među njegovim kasnijim romanima iz beogradskog razdoblja ističu se zbirka pripovjedaka "Rane Luke Meštrevića", te romani "Ruganje s dušom" i "Vrata od utrobe". Svojim romanima i scenarijima 70-tih je godina stekao književnu slavu kao član neformalne skupine četvorice beogradskih književnih prijatelja, "disidenata" i boema, uz Danila Kiša, Filipa Davida i Borislava Pekića.

U drugoj polovici 80-tih godina javno se suprotstavljao politici Slobodana Miloševića te je nakon brojnih prijetnji početkom 90-tih bio prisiljen napustiti Srbiju.

Bio je dosljedni antinacionalist koji je odabrao Hrvatsku za svoju posljednju domovinu, gdje je također bio kritičan spram svakog oblika nacionalizma. Preselio se u Istru, u Rovinj, te tamo proveo posljednja dva desetljeća života i napisao neka od svojih ponajboljih djela - "Kristalne rešetke", "Grad u zrcalu", "Elita gora od rulje", "Pisanje ili nostalgija", pripovjetke "Ruže za Nives Koen", novu verziju "Ruganja s dušom" i druge.

Kovač je dobitnik brojnih međunarodnih i domaćih nagrada, a knjige su mu prevedene na desetak jezika.

Dani Mirka Kovača održavaju se uz potporu ministarstava kulture RH, BiH i Crne Gore, Instituta za književnost BiH, Grada Rovinja, Istarske županije i brojnih sponzora.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

knjige, mirko kovač, rovinj