Zagreb

VELESAJAM: Zagreb Business Summit: Gradovi mogu biti pokretači razvoja

Na potrebu koordinacije i suradnje upozorava niz gradonačelnika hrvatskih gradova koji su na summitu sudjelovali u raspravi posvećenoj odnosu javnosti i civilnog društva prema investicijama.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Gradovi mogu biti pokretači razvoja, ali im za to treba stvoriti povoljne uvjete i koordinirati njihova nastojanja s onima na državnoj razini, jedan je od glavnih zaključaka prvoga dana Zagreb Business Summita "Gradovi i regije - generatori razvoja" koji se u organizaciji Grada Zagreba održava na Zagrebačkom velesajmu.

Na potrebu koordinacije i suradnje upozorava niz gradonačelnika hrvatskih gradova koji su na summitu sudjelovali u raspravi posvećenoj odnosu javnosti i civilnog društva prema investicijama.

Tako zagrebački gradonačelnik Milan Bandić smatra da se "Zagreb teško može voditi bez države, ali i država bez Zagreba". Sudeći po sadržaju i tonu njegova izlaganja, Bandić nije prezadovoljan suradnjom sa središnjom vlasti pri čemu podsjeća da predstavnici Zagreba i Vlade od početka njezina mandata nisu bili skupa za stolom i raspravljali o zagrebačkim projektima. "To čekam kao ozebao Sunca, ne možemo drukčije nego zajedno", kaže Bandić.

Skup je otvorio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović koji je ocijenio da su upravo gradovi ti koji imaju priliku povući ozbiljna sredstva iz fondova Europske unije. Do 2020. godine Hrvatska može povući sredstava u visini jednog godišnjeg državnog proračuna i to je velik kapacitet, smatra Josipović. No da bi se to moglo, predsjednik drži kako treba znati što se želi, djelovati organizirano i umreženo i stvarati povoljne regulatorne uvjete.

Pored toga, Josipović drži kako Hrvatskoj treba regionalizacija koja, kako je rekao, podrazumijeva puno veće odgovornosti lokalnih zajednica, uz jačanje njihovih fiskalnih kapaciteta.

Da su gradovi i općine ključne za realizaciju investicija smatra i ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić. On je rekao kako nije točno da investicija nema već, kao i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, kaže kako se o njima malo zna za što odgovornim drže medije. Investitori po Novinićevim riječima Hrvatsku biraju zbog kvalitetne radne snage, lokacije i infrastrukture, a zaobilaze zbog sporosti pravosuđa i čestih promjena poreznog sustava.

Na potonje upozorava i Ante Babić iz Udruženja stranih investitora u Hrvatskoj koji smatra da se investicijska klima u Hrvatskoj ove godine uglavnom pogoršala, uz izuzetak donošenja novog Zakona o radu i najavljenog smanjivanja troška rada za srednje dohotke.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

investicije, gradovi, zagrebački velesajam, Zagreb Business Summit, razvoj