A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nasa-103.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

NASA-ina letjelica približava se Marsu gdje će tražiti nestalu vodu | Politika+
Znanost

ISTRAŽIVANJE: NASA-ina letjelica približava se Marsu gdje će tražiti nestalu vodu

Nakon što je prešla put od 711 milijuna kilometara od Zemlje, letjelicu očekuje zahtjevna operacija kočenja. Bude li uspješna, ulovit će je Marsova gravitacija i smjestit će se u planiranu orbitu.

Piše: PolitikaPlus

NASA-ina letjelica koja će istraživati kako je Mars ostao bez vode trebala bi se u nedjelju postaviti u orbitu oko tog planeta nakon desetomjesečnog putovanja.

 

Nakon što je prešla put od 711 milijuna kilometara od Zemlje, letjelicu MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) očekuje zahtjevna operacija kočenja. Bude li uspješna, ulovit će je Marsova gravitacija i smjestit će se u planiranu orbitu.

 

Orbita će u najbližoj točki biti 150 kilometara udaljena od površine Marsa, a najdaljoj 6200 kilometara.

 

Za razliku od prethodnih letjelica, MAVEN će se usredotočiti na planetovu atmosferu, za koju znanstvenici smatraju da je nekoć bila daleko gušća od današnjeg rijetkog omotača koji čini uglavnom CO2.

 

Gušći zrak potreban je da se voda skupi na površini. Iako na njemu danas nema vode, Mars je prekriven drevnim riječnim kanalima, koritima jezera i kemijskim dokazima toplije, vlažnije prošlosti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

istraživanje, mars, NASA, voda