A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/otpad.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

U Resniku održan prosvjed protiv gradnje spalionice otpada | Politika+
Zagreb

GOSPODARENJE: U Resniku održan prosvjed protiv gradnje spalionice otpada

Koncepciju spaljivanja otpada napuštaju svi u Europi, naglašava navodeći primjer Ljubljane koja je, prema nedavno objavljenim podacima, u vrlo kratkom roku postigla 60 posto odvojenog prikupljanja otpada.

Piše: p/h

Spaljivanje otpada ne smije biti prioritet na hijerarhiji gospodarenja otpadom, poruka je Udruge za zaštitu okoliša Resnik (UZOR) koja je danas u u središtu tog mjesta organizirala prosvjed protiv gradnje spalionice, a uoči skorog odlučivanja o predloženom Planu gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu kojim je predviđena njezina gradnja na Resničkom Rukavcu.

 

Pod motom "Ne spalionici - zdravlje nema cijenu", članovi udruge, uz potporu drugih ekoloških udruga, ukazivali su na štetnost spalionice po zdravlje Zagrepčana i stanovnika Zagrebačke županije te ekološki sustav cijelog područja. Prosvjedovalo je oko 300 građana, bez incidenata ili remećenja javnog reda i mira, doznaje se u PU zagrebačkoj. Predsjednica UZOR-a Branka Genzić-Horvat izrazila je zadovoljstvo održanim prosvjedom s kojega su predlagačima Plana gospodarenja otpadom te zastupnicima zagrebačke Gradske skupštine koji će o njemu odlučivati poručili da je Plan suprotan europskim direktivama i domaćem Zakonu o održivom gospodarenju otpadom.

 

Ne znaju se ni kapaciteti, ni tehnologija spalionice, pa pozivamo predlagače da povuku Plan, kazala je u razgovoru za Hinu predsjednica UZOR-a. Zastupnike Gradske skupštine pozvala je da stranačke, partikularne interese stave po strani te odbace Plan jer, naglašava, radi se o općem interesu svih građana. "Predloženim rješenjem gradnje spalionice stvaraju se dalekosežne posljedice za Zagreb i njegove građane i šire. Ona je nepotrebna jer je štetna, skupa i ne štedi resurse", kazala je Genzić-Horvat. Ističe da, prema europskim direktivama o otpadu te Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, na hijerarhiji gospodarenja otpadom prvenstvo imaju sprječavanje nastanka otpada, njegova ponovna uporaba i odvojeno prikupljanje, recikliranje i kompostiranje, a tek onda drugi oblici zbrinjavanja i odlaganja.

 

"A predloženim Planom u Zagrebu je na prvo je mjesto, kao prioritet, stavljeno spaljivanje koji je na najdonjim granicama te hijerarhije koju od nas traži Europa i mi sami od sebe", kazala je. Koncepciju spaljivanja otpada napuštaju svi u Europi, naglašava navodeći primjer Ljubljane koja je, prema nedavno objavljenim podacima, u vrlo kratkom roku postigla 60 posto odvojenog prikupljanja otpada. "A praksa u svijetu pokazala je da se čitav sustav komunalnog zbrinjavanja otpada financira već na bazi 40 posto odvojenog prikupljanja otpada", ističe Genzić-Horvat. Kaže kako je glavni razlog za gradnju spalionice zbrinjavanje 350 tisuća tona nagomilanog mulja s centralnog uređaja za pročišćivanje otpadnih voda te dodaje da je to nepotrebno jer se taj otpad može riješiti biološkom obradom.

 

"Taj mulj je niske gorljive vrijednosti i pitam se čime će se postići efikasnost i ekonomska opravdanost spaljivanja otpada koji je niske gorljive vrijednosti i upornim inzistiranjem na toj spaljivačkoj koncepciji", upozorava, kao i na to da su svi njihovi argumenti tijekom javne rasprave o planu gospodarenja otpadom apsolutno odbijani. Spalionica je štetna ne samo za stanovnike Resnika, već i cijelog Zagreba i županije jer je njena lokacija planirana na vodozaštitnom području, unutar naseljenog područja, upozorava.

 

Pritom se poziva na znanstvena istraživanja provedena u više zemalja u svijetu koja pokazuju da spalionice utječu na pojavnost karcinoma, degenerativnih promjena na ljudima, na reproduktivni sustav ljudi u krugu od 30 kilometara, pojavu teških metala i otrovnih spojeva na povrću unutar 20 kilometara. "Ako je poznato da se Zagreb hrani povrćem u neposrednoj blizini potencijalne spalionice, svaki komentar je suvišan", zaključuje Genzić-Horvat.

 

Današnji prosvjed podržalo je devet ekoloških udruga, među njima i Zelena akcija, Udruga za zaštitu okoliša Jakuševec, Udruga povrćara Zagreb, Udruga eko Zagreb, Krizni eko stožer Zagreb, Udruga novi Jelkovec, Akcija za Turopolje te Krizni eko stožer Marišćina iz Rijeke.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

RESNIK, SPALIONICA, ZAGREB