A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/davor-bernardic-112.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

SDP će se suzdržati od glasovanja o Planu gospodarenja otpadom | Politika+
Zagreb

ZAGREB: SDP će se suzdržati od glasovanja o Planu gospodarenja otpadom

'Plan je poboljšan u odnosu na prvi prijedlog, no samo kozmetički.'

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić najavio je danas da će se SDP na sjednici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak suzdržati od glasovanja o Planu gospodarenja otpadom jer ne žele biti faktor opstrukcije, ali i poručio kako taj Plan ne riješava pitanje gospodarenja otpadom.

"Plan je poboljšan u odnosu na prvi prijedlog, no samo kozmetički", istaknuo je predsjednik zagrebačkog SDP-a i ustvrdio kako očito ne postoji stvarna volja da se zaista uvede red u gospodarenje otpadom.

"Izbačena je tehnologija koja je bila štetna za zdravlje svih u Zagrebu, ali i dalje ne znamo što će biti u Studiji izvodljivosti. Stoga oko ovog Plana moramo biti i dalje na oprezu, njime je gotovo posve zanemareno odvojeno prikupljanje otpada, to jest prikupljanje otpada na kućnom pragu i postavljanje novih kanti za odvajanje otpada što de facto znači da ne postoji ni volja da se količina smeća u Zagrebu smanji", istaknuo je.

Bernardić je ustvrdio da je Plan dobio i novi problem na temelju onoga što je izjavio ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Ivica Fanjek - da je lokacija u Resniku za gradnju centra za gospodarenje otpadom i spalionice, odabrana bez ikakve analize.

"I to je ono što je zabrinjavajuće i zato su građani Resnika s pravom zabrinuti i zato svi građani Zagreba moraju biti na oprezu jer ta lokacija je odabrana bez ikakve analize", ustvrdio je.

"Ovaj Plan gospodarenja otpadom jednostavno je riješava ništa, ne rješava pitanje gospodarenja otpadom u gradu Zagrebu i stoga ga ne možemo podržati, no svjesni smo da ne donošenje pa makar i ovakvog površnog dokumenta dodatno usporava Zagreb zbog aplikacija na fondove Europske unije i nećemo na Skupštini biti faktor opstrukcije", zaključio je.

Upitan od novinara kako komentira što je predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor rekao da je SDP 2006. bio za tu lokaciju, Bernardić je rekao da će Kosor na skupštinskoj sjednici imati priliku glasati protiv te lokacije.

Vezano za izvršenje proračuna Bernardić je rekao da je iz njega očito da Zagreb počinje imati ozbiljnih problema s financiranjem i zato odmah nakon izvršenja proračuna ide točka o novom zaduživanju Grada Zagreba za 200 milijuna kuna. "Tko će to platiti", upitao je Bernardić i odgovorio "kao i uvijek građani grada Zagreba".

Rekao je da s druge strane, od velikih najava novih investicija, opet nema ništa. "Komunalni doprinos je pao za dodatnih 15 posto, prethodne godine je pao za 30 posto, to znači da padamo i stružemo po dnu", istaknuo je. "Umjesto da se uzmu izdašna europska sredstva koja Zagrebu stoje na raspolaganju, ove godine se u zagrebački gradski proračun slilo samo 619 tisuća kuna europskih sredstava što je 0.1 promil", ustvrdio je Bernardić i dodao kako se "očito lakše zadužiti za novih 200 milijuna kuna koje će platiti građani grada Zagreba, nego uzeti sredstva iz fondova EU.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gospodarenje otpadom, davor bernardić, SDP zagreb