Mojbiz

OSVRT: Branko Grčić tvrdi: Narodne obveznice prilika za povoljnu kupnju

Ekonomist Željko Lovrinčević smatra da bi ih bilo dobro izuzeti od najavljenog oporezivanja kamata.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić izjavio je danas da izdavanje "narodnih obveznica" nije nova ideja te da bi to bila prilika građanima za povoljnu kupnju, a ekonomist Željko Lovrinčević smatra da bi ih bilo dobro izuzeti od najavljenog oporezivanja kamata.

"Ne radi se o novoj ideji niti nečemu spektakularnom, već samo o prilici da građani iz prve ruke mogu pristupiti tržištu i kupiti obveznice po najpovoljnijim uvjetima", rekao je Grčić novinarima u stanci današnje konferencije "Gospodarsko upravljanje u EU: hrvatski izazovi", koja se održava u organizaciji predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Grčić podsjeća da građani i danas mogu kupiti obveznice, ali na sekundarnom tržištu gdje su skuplje nego u primarnoj emisiji. "O tome postoje ideje i to je jedan od Vladinih projekata koji građanima može biti zanimljiv", ističe Grčić.

Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta Zagreb smatra da je povoljan teren za izdavanje obveznica stvoren samom činjenicom da će se ići u oporezivanje prihoda od kamata, a dio zemalja izuzima "narodne obveznice" od toga oporezivanja.

Ključnim smatra modalitet izdavanja, ističući da trenutno kapitala ima dovoljno, a kamatna stopa je rekordno niska. Bitnom smatra i razinu povjerenja građana i zaštitnih klauzula u izdanim obveznicama, jer vjeruje da će građani tražiti neku vrstu zaštite.

"Kapitala definitivno ima, ambijent je povoljan i Hrvatskoj bi bilo bolje izdati obveznice na domaćem nego na inozemnom tržištu", kaže Lovrinčević. Napominje da na dolarskom tržištu kamate rastu, a eursko bi država mogla dijelom koristiti za predfinanciranje za sljedeću godinu.

O mogućnosti izdavanja "narodnih obveznica" radi punjenja proračuna piše današnji Večernji list, ustvrdivši da se o takvom izdanju razmišlja u Ministarstvu financija.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kupnja, Narodne obveznice, Branko Grčić, željko lovrinčević