Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Na Wall Streetu S&P 500 indeks pao treći dan zaredom

Ulagače su obeshrabrile naznake usporavanja tempa rasta svjetskog gospodarstva, a najviše zabrinjava situacija u eurozoni.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks pao treći dan zaredom, jer su ulagače obeshrabrile naznake usporavanja tempa rasta svjetskog gospodarstva, a najviše zabrinjava situacija u eurozoni.

 

Dow Jones skliznuo je 116 bodova, ili 0,68 posto, na 17.055 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,58 posto, na 1.982 boda, a Nasdaq indeks 0,42 posto, na 4.508 bodova. I jučer su, kao i dan prije, pale cijene dionica u svih 10 sektora S&P 500, pa je taj indeks završio u minusu treći dan zaredom. Najviše su, oko 0,9 posto, pale cijene dionica u industrijskom i sektoru proizvođača roba za široku potrošnju, što je posljedica zabrinutosti ulagača u vezi tempa rasta najvećih svjetskih gospodarstava. Ni u jednom situacija nije blistava, no najviše zabrinjava slabost eurozone.

 

Jučer je tvrtka Markit objavila da je PMI indeks i proizvodne i uslužne djelatnosti u Francuskoj u rujnu dodatno pao s 49,5 na 49,1 bod, najnižu razinu u posljednja tri mjeseca, što ukazuje na slabljenje aktivnosti. Njemački privatni sektor ojačao je, pak, u rujnu već 17. mjesec zaredom, no proizvodni sektor po najnižoj stopi u godinu dana, dok je u cijeloj eurozoni PMI indeks za privatni sektor skliznuo s 52,5 na 52,3 boda, najnižu razinu u ovoj godini i ispod očekivanja analitičara.

 

„Podaci iz Europe zabrinjavaju. Nismo očekivali da će se tamošnja situacija brzo poboljšati, ali smo očekivali postupno jačanje, a ne slabljenje gospodarske aktivnosti“, kaže David Lebovitz, strateg u J.P. Morgan Fundsu. Ulagači su bili oprezni i zbog toga što je SAD, zajedno s arapskim saveznicima, proširio borbu protiv Islamske države (IS) i na Siriju. Jučer su, naime, započeti zračni udari na položaje IS-a u toj bliskoistočnoj zemlji. Zbog zabrinutosti da bi to moglo narušiti opskrbu naftom s tog područja, jučer je terminska cijena 'crnog zlata' na američkim tržištima porasla 0,6 posto, na 91,40 dolara po barelu.

 

„Za tržište će biti važno kako će ovi napadi utjecati na cijenu nafte. Sve dok će se kretati ispod 100 dolara po barelu tržište kapitala vjerojatno neće znatnije reagirati, no proboj iznad te razine mogao bi izazvati slabljenje potrošnje“, kaže Lebovitz. Dionice nekoliko velikih kompanija našle su se jučer pod pritiskom i zbog novih mjera američke vlade usmjerenih na sprječavanje tzv. inverzije, trenda među američkim kompanijama koje kupuju tvrtke u drugim zemljama i tamo preseljavaju svoja sjedišta kako bi smanjile porezne troškove.

 

To bi moglo dovesti u pitanje već postignut dogovor američke kompanije AbbVie o preuzimanju britanskog Shirea za 55 milijardi dolara, a moglo bi odbiti i Pfizer od novog pokušaja preuzimanja AstraZenece. Cijena dionice AbbViea pala je 2, a Pfizera 0,4 posto. I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,44 posto, na 6.676 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,58 posto, na 9.595 bodova, a pariški CAC 1,87 posto, na 4.359 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

wall, street, dow jones, svjetske burze, eurozona, dionice