Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Crobex nastavlja uspon 8. dan zaredom?

Dobro raspoloženje obilježilo je jučer trgovanje na domaćoj burzi, pri čemu su indeksi probili psihološke razine, unatoč padu indeksa na inozemnim burzama u protekla tri dana.

Piše: PolitikaPlus/hina

Na Zagrebačkoj burzi danas bi se moglo zadržati dobro raspoloženje, koje je proteklih dana podignulo Crobexe na najviše razine od prve polovine prošle godine, a u fokusu bi mogle i dalje biti dionice Adrisa, Ine i turističkih tvrtki.

 

Od sedam analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast. Crobex indeks završio je jučerašnje trgovanje u plusu od 0,50 posto, na 1.922 boda. Porastao je tako sedmi dan zaredom, te je sada na najvišoj razini od 15. svibnja 2013. godine, kada je na zatvaranju dosegnuo 1.925 bodova. Crobex10 porastao je za 0,71 posto, na 1.100 bodova, premašivši psihološku granicu od 1.100 bodova po prvi put od 24. travnja 2013. kada je na zatvaranju iznosio 1.102 boda.

 

Redovni promet dionicama iznosio je 27,6 milijuna kuna, što je otprilike 2,4 milijuna kuna više nego dan prije, a ostvareno je i 12,3 milijuna kuna blok prometa povlaštenom dionicom Adris grupe. Ta je dionica pobudila jučer najveće zanimanje, nakon medijskih špekulacija da je Adris grupa donijela stratešku odluku o prodaji TDR-a koja bi trebala biti realizirana do kraja ove godine. Iz Adris grupe nisu to željeli komentirati, ali ističu da, gledajući dugoročno, nisu u mogućnosti znatnije dodavati vrijednost duhanskom dijelu svog poslovanja.

 

U redovnom prometu povlaštenom dionicom Adrisa ostvareno je 2,1 milijun kuna, a cijena joj je porasla za 2,55 posto, na 364,05 kuna. Redovna dionica Adrisa poskupila je, pak, 4,05 posto, na 358 kuna, uz 719 tisuća kuna prometa. „Dobro raspoloženje obilježilo je jučer trgovanje na domaćoj burzi, pri čemu su indeksi probili psihološke razine, unatoč padu indeksa na inozemnim burzama u protekla tri dana. Lijepo je vidjeti da domaće tržište živi neku svoju, pozitivnu priču“, ističe Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

 

Kako dodaje, ostaje za vidjeti hoće li danas Crobexi stagnirati ili nastaviti višednevni uspon. „Mislim da je sad najvažnije da se Crobex uspije zadržati iznad 1.900 bodova, a Crobex10 iznad 1.100 bodova prije novog ciklusa rasta“, navodi Rinkovec. Očekuje da bi u fokusu investitora i dalje mogle biti dionice Adrisa i turističkih tvrtki te Ine. Inina Uprava danas bi na svojoj sjednici trebala raspravljati o rafinerijskom poslovanju, a moguće je da će donijeti odluku o zatvaranju sisačke rafinerije.

 

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks pao treći dan zaredom, jer su ulagače obeshrabrile naznake usporavanja tempa rasta svjetskog gospodarstva. Dow Jones skliznuo je 0,68 posto, na 17.055 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,58 posto, na 1.982 boda, a Nasdaq indeks 0,42 posto, na 4.508 bodova. Zbog toga su jutros i na većini azijskih burzi cijene dionica pale.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dionice, burza, zagrebačka, crobexi