Zagreb

PORUKA: Mihael Zmajlović: Zagreb mora donijeti Plan gospodarenja otpadom

Ministar je ponovio da je svaki izgubljeni dan vezan uz donošenja Plana izgubljen dan u rješavanju problema otpada u Zagrebu.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović poručio je danas da Grad Zagreb mora donijeti Plan gospodarenja otpadom i u skladu s njim izmijeniti Prostorni plan jer najkasnije do 2018. treba zatvoriti sva odlagališta.

Nakon što je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine, Darinko Kosor, odgodio sjednicu Gradske skuštine, na kojoj se danas trebalo raspravljati o Planu gospodarenja otpadom i gradnji spalionice otpada u Resniku, jer su 95 posto točaka dnevnog reda kao predlagači povukli zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te odbori i upravna vijeća - novinari su Zmajlovića pitali za komentar situacije.

Ministar je ponovio da je svaki izgubljeni dan vezan uz donošenja Plana izgubljen dan u rješavanju problema otpada u Zagrebu.

"Dakle, Zagreb mora donijeti Plan gospodarenja otpadom i u skladu s tim izmijeniti Prostorni plan i ponašati se odgovorno prema građanima jer ova situacija sigurno nije dobra", izjavio je Zmajlović novinarima ispred Banskih dvora.

Napominje da je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode na raspolaganju i bit će podrška u rješavanju tog problema.

"Osigurat ćemo i sredstva ako bude potrebno za takve projekte jer interes nam je da Zagrebu bude primjer po pitanju gospodarenja otpadom", dodao je.

Upitan ne pokazuje li sadašnja situacija neodgovornost u rješavanju pitanja otpada u Zagrebu, Zmajlović odgovara kako dovoljno govori sama činjenica da se već 20 godina nije "pomaknulo s mrtve točke".

"Ali, mislim da postoji nada i treba pdržati sve napore da se taj problem riješi", dodao je.

Potvrdio je da postoji mogućnost svojevrsnih sankcija za Grad, ali i naglasio da bi i te eventualne sankcije na kraju platili Zagrepčani.

"Nadam se da ima dovoljno razuma u Zagrebu i onima koji ga vode da donesu odluku i pokažu političku volju da se zaiste žele ponašati odgovorno prema građanima", poručio je.

Potvrdio je i da je krajnji rok za rješavanje problema otpada u Zagrebu 2018. godina, do kada trebaju biti zatvorena, sanirana, sva odlagališta.

"A da bismo to mogli, moramo imati centre za gospodarenje otpadom, bili to centri koji će kroz mehaničko-biološku obradu obrađivati otpad prije odlaganja ili su to postrojenja za energetsku oporabu", zaključio je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

skupština, gospodarenje otpadom, Mihael Zmajlović