Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Oštar pad cijena dionica na Wall Streetu uvertira u korekciju?

Što je posljedica snažnog pada cijene Applea i strahovanja ulagača da će visok tečaj dolara nagristi prihode američkih kompanija.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica oštro pale, najviše od srpnja, što je posljedica snažnog pada cijene Applea i strahovanja ulagača da će visok tečaj dolara nagristi prihode američkih kompanija.

 

Dow Jones skliznuo je 264 boda, ili 1,54 posto, na 16.945 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,62 posto, na 1.965 bodova, a Nasdaq indeks 1,94 posto, na 4.466 bodova. Najveći dnevni pad S&P 500 indeksa od srpnja posljedica je gubitaka u svih 10 sektora tog indeksa, pri čemu je većina njih zabilježila pad veći od 1 posto. Više od 80 posto dionica kojima se trguje na Wall Streetu jučer je izgubilo na vrijednosti. Ulagače je zabrinulo jačanje dolara, potaknuto špekulacijama da će američka središnja banka uskoro zaoštriti monetarnu politiku. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na košaricu šest vodećih svjetskih valuta, jučer je dosegnuo 85,48 bodova, novu najvišu razinu u četiri godine.

 

„Uspon dolara zabrinjava jer bi mogao izazvati pad prihoda multinacionalnih kompanija, s obzirom da zbog toga njihovi proizvodi na svjetskom tržištu postaju manje konkurentni“, kaže John Schmitz, portfelj menadžer u fondu Bahl & Gaynor. Najveći je gubitnik jučer bio tehnološki sektor. Nasdaq indeks zabilježio je najveći dnevni pad od travnja, što je posljedica najvećeg dnevnog pada cijene dionice Applea u ovoj godini, za 3,8 posto. Samo nekoliko dana nakon što je taj tehnološki div pustio u prodaju novu seriju iPhonea, morao je, nakon niza pritužbi korisnika, povući na doradu novi operacijski sustav.

 

Zabrinjava, kažu analitičari, i to što je jučer S&P 500 indeks skliznuo ispod 50-dnevnog pomičnog prosjeka. Taj prosjek dosad mu je pružao potporu, dok pad ispod njega najavljuje daljnje klizanje cijena dionica. Zbog toga se postavlja pitanje ulazi li tržište u fazu korekcije cijena dionica, odnosno njihovog pada za 10 posto u odnosu na prethodnu najvišu razinu, što nije zabilježeno još od 2012. godine. Nakon jučerašnjeg gubitka, S&P 500 indeks skliznuo je 2,3 posto u odnosu na njegovu rekordnu razinu od početka mjeseca. I dok dio analitičara smatra da tržište ulazi u fazu korekcije, drugi drže da je pad cijena dionica prilika za kupnju.

 

„Pad cijena u četiri od posljednjih pet dana pruža priliku. Tržište sada djeluje privlačnije nego prije nekoliko dana“, kaže Schmitz. No, mnogi ulagači nisu uvjereni u to, a na njihovu nesigurnost upućuje rast VIX 'indeksa straha' Čikaške burze opcija za 18 posto, što predstavlja njegov najveći dnevni skok od srpnja. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica. Nadprosječan obujam trgovanja ukazuje, pak, na pojačano povlačenje ulagača s tržišta. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile 6,3 milijarde dionica, dok prosječni dnevni obujam u posljednjih mjesec dana iznosi 6 milijardi.

 

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,99 posto, na 6.639 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,57 posto, na 9.510 bodova, a pariški CAC 1,32 posto, na 4.355 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dollar, burze, svjetska tržišta, wall street