Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Stagnacija Crobexa, moguć i nastavak klizanja

Nakon osam dana rasta, Crobex indeks jučer je završio u minusu, ponajviše pod utjecajem pada cijene HT-a i Adrisa.

Piše: PolitikaPlus/hina

Na Zagrebačkoj burzi danas se očekuje stagnacija Crobexa, a moguć je i nastavak njegova pada drugi dan zaredom, ako ulagači budu pod dojmom jučerašnjeg oštrog pada cijena dionica na svjetskim burzama.

 

Svih sedam analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks jučer je oslabio 0,36 posto, na 1.923 boda, prekinuvši tako 8-dnevni pozitivni niz, tijekom kojih je ojačao otprilike 4 posto. Crobex10 spustio se, pak, 0,63 posto, na 1.098 bodova, prekinuvši 7-dnevni pozitivni niz. Oba indeksa na putu su dobitaka treći tjedan zaredom – Crobex je od početka tjedna u plusu 0,71 posto, a Crobex10 0,63 posto. Redovni promet iznosio je jučer 17,5 milijuna kuna, što je oko tri milijuna manje nego dan prije.

 

„Nakon osam dana rasta, Crobex indeks jučer je završio u minusu, ponajviše pod utjecajem pada cijene HT-a i Adrisa. Iako solidan, promet je bio manji nego prethodnih dana tijekom kojih je Crobex rastao“, kažeMarko Oluić, broker u Podravskoj banci. Najveći promet bio je ostvaren dionicom HT-a, 2,96 milijuna kuna, a cijena joj je pala 2,25 posto, na 162,55 kuna. Dionicom Valamar Adria Holdinga ostvareno je 2,5 milijuna kuna prometa, uz porast cijene od 0,44 posto, na 269,19 kuna. Milijunski promet ostvaren je i dionicom Atlantic grupe, pri čemu joj je cijena ojačala 1,43 posto, na 1.001 kunu. Među likvidnijim izdanjima, najviše je pala cijena povlaštenoj dionici Adrisa, za 4,30 posto, na 352,20 kuna.

 

„Danas očekujem stagnaciju Crobexa, moguće uz negativan predznak, ako investitori budu pod dojmom jučerašnjeg snažnog pada na inozemnim burzama“, zaključuje Oluić. Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica oštro pale, najviše od srpnja, što je posljedica snažnog pada cijene Applea i strahovanja ulagača da će visok tečaj dolara nagristi prihode američkih kompanija. Dow Jones potonuo 1,54 posto, na 16.945 bodova, dok je S&P 500 pao 1,62 posto, na 1.965 bodova, a Nasdaq indeks 1,94 posto, na 4.466 bodova. Zbog toga su jutros i na azijskim burzama cijene dionica oštro pale.

 

Od domaćih poslovnih vijesti ističe se jučerašnja odluka Nadzornog odbora Đuro Đaković Holdinga o planu restrukturiranja. Uz otpremnine na Zavodu za zapošljavanje do kraja godine završit će više od 200 zaposlenih, najavio je predsjednik uprave Holdinga Tomislav Mazal.

 

Još 117 radnika bit će izdvojeno u posebnu elektromontažersku tvrtku koja će biti ponuđena na otkup radnicima ili strateškom partneru. Holding Đuro Đaković trenutno ima 1.126 zaposlenih. Spajanjem tvrtki unutar Holdinga umjesto dosadašnjih sedam bit će formirane tri tvrtke: Đuro Đaković specijalna vozila, Đuro Đaković industrijska rješenja i Đuro Đaković energetika i infrastruktura. Holding očekuje da do kraja godine dobije i dozvolu za dokapitalizaciju emisijom novih dionica. Dionica Đure Đaković Holdinga jučer je završila trgovanje u cjenovnom plusu od 2,14 posto, na 41,98 kuna, uz slabašan promet, od svega 6.254 kune.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crobexi, dionice, zagrebačka burza, fondovi