Hrvatska

POGLEDAJTE VIDEO: Karamarko napao Josipovića: Ne radi svoj posao i zato će morati otići nakon ovih izbora

'Program HDZ-a je više nego ozbiljan kako bi preuzeli vlast. Pobjedit ćemo ORaH i SDP!'

Piše: Branko Čović

Predsjednici HDZ-a i Hrasta - pokreta za uspješnu Hrvatsku, Tomislav Karamarko i Ladislav Ilčić, potpisali su danas Sporazum o prijeizbornoj i poslijeizbornoj koaliciji istaknuvši kako im je cilj omogućiti kvalitetniji život građana, unaprijediti i reformirati gospodarstvo te skrbiti o tzv. malom čovjeku koji danas sve više gubi nadu.

 

'Tu je jedino čudna uloga predsjednika Josipovića koji ništa ne poduzima da se to promijeni, koji je suodgovoran za funkcioniranje društvenog sustava. Ali, koji u svojoj kampanji obilazi skupove, od ultraljevičarskih do crkvenih priredbi. Dobro, to je kampanja, ali mislim da se i on svojim poslom ne bavi i zato će morati otići nakon ovih izbora.'

- Drago nam je da smo pristupili ovoj koaliciji iz razloga što nas aktualna Vlada ne može izvući iz ove teške ekonomske situacije. Treba sa samo sjetiti izjava ministra Jovanovića i premijera Milanovića i kako su htjeli svjetonazor nametnuti svima. Iz tog razloga mi pristupamo ovoj koaliciji i HRAST će također podržati Kolindu Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima, kazao je Ilčić.

 

Poručuje da je vrijeme za objedinjavanje kako bi se smijenila vladajuća koalicija. Napominje da stranka Hrast nije nastala odcjepivanjem od drugih stranaka, neko je se samostalno izgradila s novim ljudima u politici koji mogu doprinijeti ovoj koaliciji i Hrvatskoj.

 

Iličić ističe kako i pored različitog gledanja po pitanju referendumskog pitanja i incijative „U ime obitelji“ kojeg stranka Hrast i dalje podržava ne sprečava ovu koaliciju u potpisivanju sporazuma.

 

- Mi smo imali uvijek odmak po nekim pitanjima i različita stajališta od HDZ-a, tako će i ostati, ali nas to ne sprečava da o svemu razgovaramo i da imamo svoje mišljenje i stavove po pojedinim pitanjima. Konkretno za referendum mogu reći da ako ostane ovaj zakon koji je sada na vlasti mi izlazimo na izbore u koaliciji. Ukoliko se zakon promjeni tada mi izlazimo samostalno, jasno će čelnik Hrast-a.

 

Na novinarsko pitanje da to malo pojasni, kako se zalaže za prefencijalno glasovanje a ipak potpisuje sporazum o koaliciji gdje HDZ neodržava inicijativu Iličić objašnjava slikovito.

 

- Ako imate sustav u nogometu gdje na teren istrčava 11 igrača a vi se zalažete za sustav od 8 igrača, nećete izaći na teren s 8 igrača nego s 11 igrača. Istovremeno si možete dati za pravo da mijenjate taj sustav ili da se zalažete za promjene tog sustava. Dakle, svaka se politička stranka mora ponašati u skladu s važećim zakonom i sustavom a istovremeno si može dati za pravo zalaganja za promjenama sustava koji je trenutno važeći, istaknuo je.

 

 

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, upitan o gospodarskoj situaciji u zemlji, rekao je sljedeće.

 

- Ja mislim da oni koji bi trebali upravljati i koji bi trebali imati kormilo u rukama, u biti su digli ruke s tog kormila. U avionu nema pilota. To je stanje hrvatskog gospodarstva, društva koje je na neki način obeshrabreno i Hrvatsku drže ljudi koji nisu kompetentni. Vidjeli ste izvješće Milanovića, koje podnosi u 9. mjesecu. Dobro, čudna neka navika. Već dvije godine podnosi izvješće na koje mi ne možemo replicirati, koje nismo dobili bar jedan dan prije, godišnje izvješće gdje je premijer izrazio što bi on htio, volio i kako bi to dobro bilo da bude jednog dana, ali taj dan neće doći dok su oni na vlasti, kazao je Karamarko i nastavio.

 

- Godišnje izvješće koje je prepuno iluzija i fantazija, a nikako da kaže što je napravio u ove tri godine i to je naš problem, daleko smo od stvarnosti. Loš sustav u Vladi, čistke, oni su dvije i pol godine potrošili na čistke gdje su maknuli ljude iz HDZ-a, HSP,a, da bi postavili svoje članove, istaknuo je šef najjače oporbene stranke ne propustivši kritizirati aktualnog predsjednika.

 

- Tu je jedino čudna uloga predsjednika Josipovića koji ništa ne poduzima da se to promijeni, koji je suodgovoran za funkcioniranje društvenog sustava. Ali, koji u svojoj kampanji obilazi skupove, od ultraljevičarskih do crkvenih priredbi. Dobro, to je kampanja, ali mislim da se i on svojim poslom ne bavi i zato će morati otići nakon ovih izbora, poručio je Karamarko.Na pitanje da komentira kritike Martine Dalić kako HDZ nije spreman za preuzimanje vlasti, Karamarko je rekao.

 

- Pa objasnili smo da to radimo s najvećim bavarskim institutom. U konačnici, ako to nije ozbiljno spremanje za vlast, onda ne znam što je to ozbiljno spremanje. Mi smo prvi od samostalnosti Hrvatske koji su pozvali u pomoć, ne zato što nemamo stručnjake, nego zato da na neki način provjerimo ono što sami mislimo da treba mijenjati u Hrvatskoj i gospodarstvu. Prema tome, program je više nego ozbiljan kako bi preuzeli vlast, zaključio je Karamarko.

 

 

Pobjedit ćemo ORaH i SDP

 

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako ga ne zanima što je po najnovijim rezultatima istraživanja političkih stranaka ORaH pretekao SDP, jer će HDZ pobijediti i jedne i druge.

 

- Ne zanima me što je ORaH pretekao SDP, ionako ćemo pobijediti i jedne i druge, rekao je Karamarko novinarima nakon potpisivanja Sporazuma o prijeizbornoj i poslijeizbornoj koaliciji s Hrastom - pokretom za uspješnu Hrvatsku.

 

Upitan o najnovijim rezultatima istraživanja rejtinga političkih stranaka, Karamarko je rekao da anketama ne vjeruje jer su bile namještene, umanjuju rejting HDZ-a i obeshrabruju njihove članove i birače. Smatra da na rezultate istraživanja njegovoj stranci i koaliciji treba dodati još oko osam posto glasova.

 Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vlada, sdp, orah, HDZ, hrast, tomislav karamarko, Ladislav Ilčić, ivo josipović