Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Oprez na Wall Streetu uoči novih gospodarskih pokazatelja

Novi bi pokazatelji iz američkog gospodarstva, prvenstveno s tržišta rada, mogli dati jasniju sliku kada će Fed povećati ključne kamatne stope.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu se ovoga tjedna očekuje oprezno trgovanje, nakon prošlotjednog oštrog pada cijena dionica, jer bi novi pokazatelji iz američkog gospodarstva, prvenstveno s tržišta rada, mogli dati jasniju sliku kada će Fed povećati ključne kamatne stope.

 

Dow Jones indeks prošloga je tjedna skliznuo 1 posto, na 17.113 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,4 posto, na 1.982 boda, a Nasdaq indeks 1,5 posto, na 4.512 bodova. To je najveći tjedni pad tih indeksa od početka kolovoza. Pad cijena dionica posljedica je zabrinutosti ulagača u vezi tempa rasta najvećih svjetskih gospodarstava. Osim u SAD-u, ni u jednom drugom situacija nije blistava, no najviše zabrinjava slabost eurozone.

 

Tržište je bilo pod pritiskom i zbog jačanja dolara, što je posljedica špekulacija da će američka središnja banka uskoro zaoštriti monetarnu politiku. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na košaricu šest vodećih svjetskih valuta, dosegnuo je najvišu razinu u četiri godine. A to bi, kažu analitičari, moglo nagristi prihode velikih američkih kompanija s inozemnih tržišta.

 

U petak objavljeni podaci pokazali su da američko gospodarstvo raste brže nego što se procjenjivalo. U drugom je tromjesečju bruto domaći proizvod skočio 4,6 posto, a ne 4,2 posto, koliko je pokazala prethodna prognoza. Dobra forma najvećeg svjetskog gospodarstva omogućuje američkoj središnjoj banci ukidanje programa kupnje obveznica u listopadu, kao što se i planiralo. A ako se niz dobrih pokazatelja nastavi, Fed bi mogao povećati ključne kamatne stope prije nego što se na tržištu očekivalo – krajem prvog polugodišta iduće godine.

 

„Fed nam već dulje vrijeme poručuje da pratimo pokazatelje, stoga će ovoga tjedna makroekonomska izvješća vjerojatno biti u fokusu ulagača više nego proteklih mjeseci“, kaže Gennadiy Goldberg, strateg u tvrtki TD Securities. S najvećim nestrpljenjem očekuje se izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak i koje obično znatno utječe na smjer tržišta. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u rujnu otvoreno ukupno 219.000 novih radnih mjesta, znatno više nego u kolovozu kada je posao našlo 142.000 Amerikanaca.

 

Očekuje se da će i podaci o potrošnji, proizvodnji i trgovini pokazati da je američko gospodarstvo čvrsto na putu rasta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

fed, wall street, dionice, svjetska tržišta, dow jones, gospodarstvo