Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street pod pritiskom prosvjeda u Hong Kongu i procjena Forda

Cijene dionica pale jer su ulagače pokolebali prosvjedi u Hong Kongu, koji bi mogli narušiti rast kineskog gospodarstva, i Fordovo smanjenje procjena poslovnih rezultata.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale jer su ulagače pokolebali prosvjedi u Hong Kongu, koji bi mogli narušiti rast kineskog gospodarstva, i Fordovo smanjenje procjena poslovnih rezultata.

 

Dow Jones oslabio je 41 bod, ili 0,25 posto, na 17.071 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,25 posto, na 1.977 bodova, a Nasdaq indeks 0,14 posto, na 4.505 bodova. Ulagače na Wall Streetu, kao i na drugim svjetskim burzama, jučer su obeshrabrili žestoki prosvjedi u Hong Kongu, gdje tisuće ljudi od Pekinga traži veće političke slobode. Najveći prosvjedi otkako je Kina preuzela kontrolu nad tom bivšim britanskom kolonijom, izazvali su bojazan od daljnjeg slabljenja ionako posustalog kineskog gospodarstva. „Tržište je i dalje pod pritiskom niza negativnih vijesti, a posljednja stiže iz Hong Konga“, kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u fondu BB&T Wealth Management.

 

Ulagače je jučer razočarao i Ford smanjenjem procjena poslovnih rezultata u ovoj godini zbog gubitaka na ruskom i tržištu Južne Amerike, kao i povećanih troškova povlačenja vozila s tržišta. Cijena dionice drugog po veličini američkog proizvođača automobila pala je 7,5 posto, najviše među svim dionicama S&P 500 indeksa. Zbog toga ulagače nisu ohrabrili ni dobri pokazatelji iz američkog gospodarstva. Jučer je objavljeno da je potrošnja kućanstava u kolovozu porasla 0,5 posto, nešto više nego što se očekivalo, nakon što je u srpnju stagnirala.

 

To ukazuje na jačanje potrošnje, najsnažnijeg pokretača američkog gospodarstva, no čini se da je američko tržište nekretnina i dalje nejako. Prodaja postojećih kuća pala je u kolovozu 1 posto.

 

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,04 posto, na 6.646 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,71 posto, na 9.422 boda, a pariški CAC 0,83 posto, na 4.358 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

europske burze, dow jones, wall street, dionice, svjetske burze