Hrvatska

SPLIT: Ivo Baldasar unatoč manjinskom vijeću vjeruje da će palača proći

'U svakom slučaju, mi idemo sa svojim prijedlogom, a vijećnici će odlučiti.'

Piše: PolitikaPlus/Hina
Ako ne budemo imali dovoljno ruku, to neće biti ni prvi ni zadnji put da sam izgubio većinu", rekao je Baldasar i dodao kako mu je jasno da ima manjinsko vijeće, no nema razloga da svoj prijedlog zbog bilo čega povlači. Ponovio je kako nikome s tim u vezi nije pogodvao.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar rekao je danas u vezi sa sljedećom sjednicom Gradskog vijeća, najavljenom za četvrtak, na kojoj bi se trebala donijeti odluka o Turističkoj palači kako mu je jasno da ima manjinsko vijeće, no nema razloga da svoj prijedlog povlači.

"U svakom slučaju, mi idemo sa svojim prijedlogom, a vijećnici će odlučiti. Ako ne budemo imali dovoljno ruku, to neće biti ni prvi ni zadnji put da sam izgubio većinu", rekao je Baldasar i dodao kako mu je jasno da ima manjinsko vijeće, no nema razloga da svoj prijedlog zbog bilo čega povlači. Ponovio je kako nikome s tim u vezi nije pogodvao.

Ocijenio je da je Turistička palača ruševan i opasan objekt te da nije za uporabu, što je potvrdila i Građevinska inspekcija nakon pregleda zgrade.

Kako je rekao Baldasar, zbog dobivanja novih dozvola i arheoloških istraživanja, grad nije išao u gradnju novog objekta na tome mjestu, a to bi se, dodao je, "i oteglo na pet godina", nego se odlučio na rekonstrukciju, najjeftiniji i najbrži oblik koji je procijenjen na 7,5 milijuna kuna, a mogao bi biti gotov za pet mjeseci.

"I dalje tvrdim da u tom slučaju nisam nikome pogodovao. Povjerenstvo je odradilo svoj posao, predali smo sve dokumente i upozorili na cijeli niz stvari u povijesti koje nisu bile čiste. Sada je na institucijama da odrade svoj posao i provjere ugovore zadnjih 15 godina. Na kraju će institucije odlučiti je li to u redu ili nije jer je ondje bilo prostorija koje su se koristile bez ugovora i iz kojih neki ne žele izaći", istaknuo je, dodajući kako je to "standardna priča - čim se nešto takne, odmah svi poskoče i osporavaju zakon, autoritet i propise države".

Ako u četvrtak na Gradskom vijeću Turistička palača ne prođe, vijeće ima legitimitet donijeti bilo kakvu odluku u skladu sa zakonom, istaknuo je Baldasar, dodajući kako će na Rivi, ako vijećnici o tome ne budu željeli glasovati, "ostati rugoba od zgrade ili će se smisliti nešto treće".

Na pitanje novinara boji li se da neće imati kvorum na sjednici, odgovorio je kako "to ne bi bilo normalno ni fer jer je jedno glasovati za ili protiv, a drugo dignuti se i opstruirati glasovanje".

"To je već dekonstrukcija vlasti u gradu na nekorektan način. Legalno je glasovati za i protiv, čak i biti suzdržan, ali dignuti se i otići - to je samo bilo moguće u ekstremnim situacijama, a ova to nije", ustvrdio je.

Na pitanje ima li grad u svojoj blagajni 10 milijuna kuna koje je spominjao Željko Kerum, čiji će HGS u četvrtak na sjednici predložiti da Split tim novcem financira rekonstrukciju Turističke palače, gradonačelnik Baldasar je odgovorio da grad taj novac ima jer raspolaže s 800 milijuna kuna, ali, dodao je, "potrebe su puno veće".

Gradonačelnik Ivo Baldasar odgovarao ja na pitanja novinara nakon posjeta Domu za nezbrinutu djecu "Maestral".

Baldasar je u vezi s natječajem za plodouživanje Turističke palače pod istragom Uskoka pošto su neki mediji pisali da je pogodovao donatoru iz predizborne kampanje Stipi Mađoru. Sumnja se da je Baldasar odbio bolju ponudu, onu F-toursa Gorana Kačunića te da je izabrao Mađora i novoosnovanu tvrtku Valleus njegove pomoćnice Kristine Duše.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gradsko vijeće, turistička palača, split, ivo baldasar