A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/drago-prgomet-119.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Drago Prgomet: Milanovićev kukavičluk prepreka je reformama | Politika+
DRAGO PRGOMET

UPOZORENJE: Drago Prgomet: Milanovićev kukavičluk prepreka je reformama

U svojem posljednjem blogu potpredsjednik HDZ-a ističe da javna uprava ne smije biti dio političkog plijena.

Piše: Drago Prgomet
Kriterij stručnosti ne može biti u sjeni političke podobnosti. A svi ćemo se zaklinjati kako nas mogu spasiti samo stručnjaci. Točno, za Hrvatsku je spas Vlada stručnjaka, ali stručnjaka za svoj resor i za politiku. Vlada je političko tijelo. Ne možemo maknuti politiku iz Vlade, ali je moramo potjerati iz javne uprave.

Gospodarski program, koliko god bio dobar neće se sprovesti bez kvalitetnih ljudi, primjenjivih zakonskih rješenja i učinkovite javne uprave. A javnu upravu mnogi smatraju najvećom barijerom ulaganjima i preprekom otvaranju novih radnih mjesta. Nije li zbog toga reforma javne uprave reforma svih reformi?! Pri tome, cilj reforme ne može biti niti znači rezove i otpuštanja jer bi takav pristup imao tek kratkoročni učinak u uštedi državnog proračuna. Glavni i isključivi cilj je stručniji i učinkovitiji sustav uprave i bolja koordinacija unutar državnih tijela kako bi se između ostalog  izbjegla praksa učestale izmjene zakona i propisa.

Koliki je raspon (ne)razumijevanja ovoga o čemu govorim pokazao je nedavno u Hrvatskom saboru premijer Milanović odbijajući kritike kako nema petlje za pokretanje reformi. Najednom probuđeni socijalistički tribun čvrsto dodaje: "Nikad neću pristati na to da se društvena bešćutnost naziva hrabrošću!" Na takvu premijerovu parolu moguće je odgovoriti da je njegovo manipuliranje ljudskim strahom najviša razina političkog kukavičluka. I neshvaćanja što je reforma.

Zar bešćutnost znači uvođenje reda, depolitizaciju (koju je Milanović od prvog dana mandata napustio), plaćanje po učinku, mjerljivost kriterija. Ne znam što je gore: to što vlada u dosadašnjem mandatu nije htjela (znala?) provoditi reforme ili najave da ih do njegova kraja neće ni biti.

Ne znam što je gore: to što vlada u dosadašnjem mandatu nije htjela (znala?) provoditi reforme ili najave da ih do njegova kraja neće ni biti.

Doduše, premijer se samo uklopio u nemali broj onih koji se deklarativno zalažu za reforme ali će učiniti sve da se stvari ne mijenjaju? A razlozi za izbjegavanje reformi će se lako naći: politički pobjednici imaju pravo uhljebiti „svoje“, građani se opiru promjenama, prekratko je vrijeme za ozbiljne reforme do izbora...  Opravdanja na sve strane. Želimo li uspješnu reformu, uz postojanje političke volje i stručne pripreme, konačno bi trebalo na umu sljedeće činjenice:

1. Javna uprava ne može biti dio političkog plijena. 

Najveći kočničar reforme je široko prihvaćeni stav da politički pobjednici imaju pravo napuniti javnu upravu svojim kadrom. Više radnih mjesta o kojima odlučuje politika, znači i veći broj političkih uhljebljenja i širi prostor za korupciju. Podsjetio bih na iskustva uspješnih: na gospodarskom forumu HDZ-a u listopadu prošle godine, zastupnik u njemačkom Bundestagu Klaus-Peter Willsch ocijenio je reforme javne uprave vrlo bitnim za uspjeh izlaska iz krize i jasno poručio: „Ne obećavajte u predizbornoj kampanji posao u javnoj upravi, a kada se dođete na vlast ne zapošljavajte tamo svoje prijatelje i rođake.“

2. Javna uprava se mora depolitizirati.

Kriterij stručnosti ne može biti u sjeni političke podobnosti. A svi ćemo se zaklinjati kako nas mogu spasiti samo stručnjaci. Točno, za Hrvatsku je spas Vlada stručnjaka, ali stručnjaka za svoj resor i za politiku. Vlada je političko tijelo. Ne možemo maknuti politiku iz Vlade, ali je moramo potjerati iz javne uprave.

3. Građani se ne boje promjena.

Oni žele upravu koja će im biti na usluzi. Političke elite su oni koje se boje i glavni su kočničari promjena jer ne žele izgubiti mogućnost stvaranje vojske politički i egzistencijalno ovisnih. Nema tu razlike između postupaka političkih oponenata, po onoj narodnoj 'Ja tebi vojvodo, ti meni serdare'.

4. Reforme se ne mogu sprovesti u jednom mandatu.

Unapređenje javne uprave traži vrijeme. Zato se s promjenom vlade ne mogu mijenjati ili zaustavljati reforme. Takvi postupci šalju jasnu poruku investitorima: niste dobrodošli!

5. Reforme nisu samo tehničko pitanje.

Reforme se neće moći pokrenuti a kamoli sprovesti, ako se ne stvori ideološki okvir iz kojeg proizlazi i ekonomska politika. O tome govore Martina Dalić i Davor Božinović u svom prijedlogu reforme javne uprave. Demokratskim promjenama i uspostavom hrvatske neovisnosti, prihvatili smo privatno poduzetništvo i tržišno natjecanje kao temelj razvoja gospodarstva. Država pak, s druge strane mora dati jednaku šansu svima te na principu solidarnosti štititi socijalno ugrožene, zaključuju.

Bez reformi, doći će u pitanje temelji funkcioniranja suvremene države. Reforme su preduvjet društvenog i gospodarskog oporavka. Svima koji se opiru promjenama neka do ušiju dođu riječi bavarskog ekonomista i teologa Reinharda Marxa: „Tko danas ne priznaje nikakvu potrebu za reformom, već će se sutra pokazati kao grobar socijale.“

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

javna uprava, drago prgomet